Összefügg ez a hír a reggelivel, amiben az Apple részvényeinek tartós esésével foglalkoztunk: azzal, hogy tavaly szeptemberben még 700 dollár fölött jártak a papírok, azóta viszont 40 százalékos bukóban vannak. Ez 290 milliárd dollár elpárolgását jelenti, ami körülbelül kétszerese a teljes magyar GPD-nek: néhány hónap alatt annyi tűnt el, amennyinek a megtermeléséért az aktív magyar lakosság két teljes éven át dolgozik.

Ki más lehetne ezért felelős, mint Tim Cook?

tim-cook.jpg

Valójában persze inkább mindenki más. Elmúlt a csodavárás, mert az Apple az iPad 2010-es premierje óta nem mutatott be semmi forradalmit. Ebből még nem következik, hogy nem is dolgozik semmi forradalmit, könnyen lehet, hogy fél éven belül olyat rak le az az asztalra, hogy kettéáll a szemünk, most viszont ennek még semmi jele. Aztán elmúlt a türelmi időszak is Cookkal szemben, akinek elképesztően nehéz dolga volt, hiszen a világ legzseniálisabb vállalatvezetőjének kikiáltott Jobs után kellett átvennie a kormányt. És persze ott van az egyre laposabb ívet mutató növekedés, ami az első ponttal és az erősödő konkurenciával magyarázható.

Végül is tök logikus, hogy ebben a helyzetben néhány elemző Cook fejét kezdte el követelni. Persze érdemes arra is emlékezni, hogy amikor Jobs 2011. augusztusában lemondott, még 380 dollár körül álltak a vállalat részvényei, szeptember óta tehát csak azt a növekedést bukta el a cég, amit még Cook alatt hozott össze. De erre nyugodtan rásüthetjük, hogy a növekedést még Jobs lendülete magyarázta, az igazából csak az elmúlt fél év zuhanása köthető Cookhoz. Ennél azért szerencsére bonyolultabb a piac.

Sokkal inkább arról van szó, hogy a vállalat életében ez most egy csendes periódus, amivel alapvetően nincs semmi gond, nem adhat ki évente valami forradalmit az Apple. És tény, hogy a csodapiacokon, a mobiloknál és a tableteknél egyre erősebb konkurenciával kell szembenéznie a kaliforniai cégnek, ami csökkenti a növekedés lehetőségét.

Ezzel együtt a Forbes szerint folyamatosan fogy a levegő Cook körül, aki a héten várhatóan bejelenti a vállalat tíz év óta első gyengülést mutató negyedévét. És ha az év hátralévő részében nem indul meg fölfelé a nyereség, vagy nem mutat be valami igazán izgalmas terméket az Apple, akkor a lap szerint eljöhet az a pillanat, amikor Cooknak le kell mondania. Ami elég vicces lenne tekintettel a tavalyi 40 milliárd dollárt meghaladó profira. De ez egy ilyen vicces iparág.