Néhány fejlesztő az OS X 10.8.4-es bétájának kódjában turkálva egy érdekes részletre bukkant. Erre la:

fasterwifi.png

Bal oldalon van az új operációs rendszer, jobb oldalon az aktuális verzió. Jól látszik, hogy a bétában az új, ötödik generációs wifi szabványra keresve van találat, míg a 10.8.3-asban semmi ilyesmit nem látunk.

Ez a fejlesztők szerint egyértelműen azt jelenti, hogy az Apple megkezdte a gépei átállítását a 802.11ac verziószámú wifire, ami számos újítást hoz a jelenlegi szabványhoz képest. Ez a pletyka egyébként korábban is felbukkant már, de a mostani az első félig-meddig hivatalosan tekinthető megerősítés, ami egyenesen az Apple-től érkezett.

Az ötödig generációs wifi a Broadcom szerint egyébként drámaian megnöveli a hatótávot és a sávszélességet. Az n-es szabványhoz képest, aminek 150 Mbit/s a maximális sávszélessége, az ac-nél már akár 866 Mbit/s-ról beszélünk, ráadásul nemcsak a sebesség nőtt, de az áthidalható távolság is. A Broadcom azt állítja, hogy egy jó routerrel akár egy nagyobb lakásban is lehetséges lesz egyszerre több eszközre streamelni nagyfelbontású filmet.

Persze ehhez előbb el kell terjednie a kompatibilis eszközöknek. A jelenleg ismert ütemterv szerint inkább 2014-re, 2015-re várják az ac-szabványú készülékeket, de a 10.8.4-es OS X-ben talált kódrészlet alapján lehetséges, hogy előbb lesz a premier.