Az alábbi teszt a PubHunter app készítőinek megbízásából és segítségével készült. A tesztelt program béta, jelenleg nem elérhető az App Store-ban, a posztban lévő linkek a jelenleg is elérhető korábbi alkalmazásra vezetnek, ami hamarosan frissül.

Nagyon elindult valami a szórakozóhely-keresés terén Magyarországon. Logikus az igény, mi is tapasztaljuk az okát: Budapesten legalábbis annyi új hely nyílik, hogy végtelennek tűnnek a lehetőségek. Nem könnyű eldönteni, hová menjünk iszogatni vagy partizni, sokkal egyszerűbb, ha az egyéni preferenciáink, a közösségi ajánlások vagy a facebookos ismerősök becsekkolása alapján látogatunk meg egy-egy helyet.

IMG_6764.PNG

A PubHunter app pont ezt tudja: listázza a hozzánk legközelebbi helyeket, megadhatjuk a tőlünk lévő maximális távolságot vagy a helyeken elérhető kívánt szolgáltatásokat, kereshetünk bulihelyszíneket, megnézhetjük, az ismerőseink hol csekkoltak be épp, illetve elolvashatjuk az értékeléseiket.

Utánajártunk, mik is pontosan a lehetőségek a programon belül, sőt, a fejlesztőktől elkértük az Apple részére ma benyújtott 1.3 verziószámú bétát tesztelésre, ami már egy rakás javítást és új lehetőséget kínál. A kábé másfél hét múlva az App Store-ból is letölthető verzióról így nálunk olvashattok először.

Kezdjük a legmeggyőzőbb számmal: 1500-nál is több pubot és szórakozóhelyet ismer az app, országszerte 31 városban. Ebből úgy láttam, Budapestre jut kábé ezer hely. Természetesen ez a szám folyamatosan bővül, hiszen a tulajdonosok a Pubhunterapp.hu oldalon tölthetik fel a saját helyeiket (itt érhető el ez a menüpont).

Az app indítását követően négy választási lehetőségünk van. A leghangsúlyosabb a Pubs és a Parties menüpont, előbbiben lehet pubokra/kocsmákra/szórakozóhelyekre keresni, utóbbiban pedig az aktuális partik között böngészhetünk. A program korábbi verzióiban ezek élesen elkülönültek egymástól, az 1.3-as verzióban viszont már oda-vissza átjárható a dolog: egy parti adatlapján rá lehet kattintani az adott hely nevére, ekkor átkerülünk a megfelelő Pubs-adatlapra (ha van ilyen), itt pedig látszik, ha az adott helyen várható valami buli a közeljövőben. Aztán ott van még a News Feed és a My Coupons, lássuk sorban.

Pubs

IMG_6765.PNG

A menüpontra kattintva a kezdőképernyő legnagyobb részét a Recommended Pubs ablak foglalja el. A készítők itt sorolták fel a kedvenceiket, később ide korlátozott mennyiségben lehetőség lesz feliratkozni is a nagyobb helyeknek. Ez az a rész, amiatt ingyenes lehet egy ilyen komplex program elkészítése és fenntartása, ne sajnáljuk. Itt már egyből látszik, ha épp bezárt már egy hely aznapra, ami a reggel kilences ellenőrzésnél elég valószínű (lásd a fenti képet). Ettől még a szórakozóhely adatlapja megtekinthető.

A legfontosabb gomb itt a Search mező lesz. Itt az alábbiakat találjuk:

IMG_6773.PNG

Keresőmező: itt a kocsmák nevére, vagy annak részleteire kereshetünk (töredékszavakra is jól, gyorsan működik)
Price Level csúszka: igény esetén lejjebb húzhatjuk a pénztárcánk aktuális vastagságához mérten, így egyre olcsóbb helyeket listáz csak
Distance csúszka: nemlineáris távolságállító, amivel azt adhatjuk meg, milyen messzire vagyunk hajlandóak elmenni a következő szórakozóhelyig
Szolgáltatási lista: Itt lehet megadni, milyen elvárásaink vannak az adott hellyel szemben. Legyen-e biliárd, csocsó, biciklitárolásra alkalmas hely, kártyás fizetési lehetőség, ilyesmi.

Ha kellően nagy távolságot adunk meg, és úgy általában nincsenek igényeink, akkor a megjelenő térképen optikai szűrést végrehajtani már nehezebb lesz:

IMG_6770.PNG

Szerencsére az új verzióban megoldották, hogy sok találat esetén nem dobja fel az összeset a térképre az app. Ez ugyanis memóriagondokat és kifagyásokat okozott korábban. Most ez megoldódott, hiába adunk meg 20 kilométeres sugarú kört, először csak a közelebbi helyeket adja meg, majd ahogy scrollozunk lefelé a listán, úgy kerülnek fel az újabb helyek, most már csak egy pillanatnyi töltést követően.

Alul találunk még egy News Feed gombot (erről később külön), valamint egy Actions felnyíló menüsort.

IMG_6789.PNG

Itt becsekkolhatunk az adott helyre (ahol épp fizikailag vagyunk), megoszthatjuk az oldalt, vagy megnyithatjuk a kedvenc pubjaink listáját. Ez utóbbi lehetőség a korábbi verzióban nem volt meg, felhasználók kérésére került be a Favourites gomb. A Take me Home gomb is jópofa, kár hogy csak városonként egy taxitársaságnak kedvez - nekem legalábbis mindig a Taxi4-et ajánlotta fel Budapesten.

Érdekes lehet még a QR-kód-olvasó, amit ugyanebben a sorban találunk. Ez tulajdonképpen egy saját kuponos szolgáltatás: az adott szórakozóhelyeken kitesznek majd PubHunteres plakátokat, amiről beolvasva a kódot kedvezményekhez jutunk.

IMG_6790.PNG

A kocsmák oldalán találunk egy kisméretű térképet, rajta egy pinnel a helyre mutatva, de egyenként megtaláljuk a kontaktokat is megnyitható módon (felhívható, email írható, weboldalt nyit és Apple Mapson útvonalat tervez a jelenlegi pozíciónkhoz képest). Ez alatt a szolgáltatások, a nyitva tartás és a vélemények. Átlátható az egész, minden fontos információ azonnal elérhető, átgondolt megoldás volt az Apple Maps következetes használata, a mini térképes gyorsmegjelenítő és az egész heti nyitva tartás mutatása, az aktuális napot kiszínezve.

nyitv.jpg

Itt lehet bejelentkezni is az adott helyre. Ennek a szabályai szintén változtak az 1.3-as verziószámmal: egy helyről egy nap egyszer lehet becsekkolni, két különböző hely közötti bejelentkezésnél pedig el kell telni öt percnek.

Parties

A Parties menüpont hasonló felépítésű, mint a Pubs. Itt is ajánlott partikat találunk a kezdőképernyőn, kereshetünk a szokásos módon, elérjük a News Feedet és az akciógombokat.

IMG_6776.PNG

Ami változás, azt inkább az események saját oldalán látjuk. Itt nagybetűkkel fogad, hány óra múlva kezdődik az adott parti. Itt nincs sok infó a helyről, inkább a zenei stílus, a nyitott/zárt tér kérdése és a belépődíj kerül kiemelésre, de a helyszínre egy kattintással átjuthatunk, és a többi infót is megtaláljuk.

News Feed

Elérkeztünk a legizgalmasabb részhez, ahol a facebookos ismerőseink becsekkolásait és egyéb aktivitásait láthatjuk. Így lesz online játék a magányos felderítő hadjáratból, akár egyedül is útnak indulhatunk este, nem járunk úgy, hogy a gondosan kiválasztott ár-érték arányú helyeken magányosan támasztjuk a pultot, miközben a barátok valami szakadt helyen isszák a faszesz vodkát. Pontosabban járhatunk így, de csak ha akarunk.

Sajnos nekem egyik ismerősöm sem használja a Pubhuntert (Csabán kívül), így nem tudtam elmélyülni a lehetőségben. Itt is ugyanúgy igaz, hogy minél több aktív felhasználója van az appnak, annál jobb lesz a program (jelenleg 4000 felhasználó). Ha elér egy kritikus tömeget az aktív júzerek száma, és megtalálják egymást az alkalmazáson belül, úgy lesz egyre megkerülhetetlenebb a program, és úgy terjed megállíthatatlanul.

IMG_6775.PNG

A készítők egyébként az új verzióval tovább fejlesztették a közösségi megoldásokat, pont azért, hogy ez sikerüljön: a főoldalra kikerült Profile menüpontban nem csak a tevékenységekért gyűjtött Coinokat láthatjuk (ezek később kedvezményekre válthatóak lesznek), de egy listából kiválaszthatjuk az egyetemünket/főiskolánkat. Ez azért fontos, mert hamarosan indítanak egy egyetemek közötti check-in versenyt. A főnyeremény az lesz, hogy a PubHunter megszervezi a 2013. tavaszi vizsgatemető bulit a legszorgosabb kocsmalátogató intézménynek. De lesznek egyéni nyeremények is, például meg lehet majd tippelni, hogy melyik suli nyer, a helyes tippelők között fesztiváljegyet és egyéb nyereményeket sorsolnak ki.

A program tehát jól használható, logikus felépítésű, és van benne potenciál. Főleg hogy a készítők közösséget erősítő ötleteket helyeznek el a programban, a pontgyűjtő versenyek végső célja ugyanis az, hogy minél többen használják az appot. Ez pedig mindenkinek jó, a készítőknek és a felhasználóknak is. Előbbieknek azért, mert megtérül a befektetésük, és megéri tovább fejleszteni, utóbbiaknak azért, mert megtalálják a barátaikat is az alkalmazáson belül.

A PubHunter az Appleblog hirdetője