Tim Cook a cég közgyűlésén lényegében válaszolt arra a kérdésre, hogy lesz-e olcsó iPhone, vagy hogy mennyire szomorkodik az Android előretörése miatt. Egy mondatban benne volt minden: "A siker nem a mennyiségről szól" - mondta a vállalat vezetője. Hozzátette, hogy az Apple bármikor megnyomhatna még egy gombot, aztán még egyet, így darabszámban is piacvezető lehetne a cég bármelyik kategóriában. "De nem ez az Apple érdeke" - mondta.

12.05.24-Cook.jpg

Erről beszélünk. Ki lehetne hozni egy olcsó iPhone, amivel növelni lehetne a darabszámot, de minek tenne ilyen Cook, amikor tavaly a vállalatnál landolt a teljes mobilpiac profitjának a 69 százaléka? A piaci részesedés, a darabszám így is akkora, hogy őrült az a fejlesztő, aki szkippeli az iOS-platformot: nincs tehát olyan körülmény, ami a darabszám növelésére kényszeríteni az Apple-t, ha közben érezhetően csökkenne a profit. Éppen ezért nem fontos a vállalatnak, hogy jelentős sikereket érjen el az olcsó készülékekre váró, hatalmas indiai, kínai vagy kelet-európai piacon, hiszen a cél a minden vállalathoz képest nagy profitabilitás fenntartása.

És ezért nem aggódik Cook az olcsó andoridos készülékek előretörése, vagy az Android-platform előnye miatt: a stabil második hely is bőven elég az iOS súlyának fenntartásához, a végső cél meg nem a darabszám felpörgetése, hanem a nyereség csúcson tartása.