Vicces jelenségre lettek figyelmesek az Open Radar közösségi bugkeresői. Kiderült, hogy Mountain Lionban (és csak abban), ha bármelyik programban leírod ezeket a karaktereket, a program azonnal kihal:

file.png

Annyira, hogy a TextEdit is kihalt volna, ha most leírom, így inkább bemásoltam a karakterekről készült képet, amit a 9to5Macről nyúltam. De nemcsak a Textedit, a böngészők, a szövegszerkesztők, bármilyen app, amiben keresőmező van, vagy alkalmas karakterek bevitelére, a fentiek leütése után villámgyorsan összeomlik. (Fontos, hogy az első karakter nagybetű legyen, ha csupa kicsivel írod a címsorba, akkor egy böngészőben például csak a merevlemezed tartalmát látod, összeomlást egyáltalán nem).

Ha a Crash Reporterben szeretnéd elküldeni a hibát, és az üzenet leírásába megemlítenéd a hibát okozó mágikus karaktereket, az is kihal. Olyan, mint valami varázsige, amit kimondva holtan rogy össze mindenki.

A fórumokon aztán árnyalták a képet, kiderült, hogy mindegy, melyik betűt írod nagynak. Aztán az is, hogy ha gyorsan gépelsz, bármit írhatsz a második perjel után, entert ütve akkor is kilép. Ha belekerülsz egy végtelen ciklusba, és az adott program az újranyitáskor újra és újra kifagy, akkor a System Preferences -- Language & Text -- Text menüpontja alatt vedd ki a pipát a "Correct spelling automatically" és a "Use symbol and text substitution" elől is. Nekem ezzel az átállítással aztán egy ideig a böngészőket sem fagyasztotta ki.

Valakinek magyarázata a jelenségre?