Nem sokkal az előző eset után az Apple ismét használta a mágikus fegyverét, és távolról letiltotta az összes OS X-en a Java böngésző pluginját. Az ok hasonló a múltkorihoz: találtak egy súlyos biztonsági rést a nemrég frissített szoftverben.

java_7_11_blacklist.jpg

A módszer is ugyanaz: az operációs rendszerben az Xprotect anti-malware rendszer segítségével átírták a Java plug-in kötelezően teljesítendő minimum verziószámát. Az 1.7.11.22-re frissült, miközben az Oracle csak az 1.7.11.21-et adta ki. Vagyis mihelyt a Java frissül a következő verzióra, ismét elérhető lesz a Java a böngészőkben, addig viszont nuku.

Az Apple malware-ekhez való hozzáállása a 600 ezer Macet érintő Java-hiba felbukkanása óta merőben megváltozott. A kézlegyintés helyett most láthatóan azonnal reagálnak, a biztonsági résekre kapásból tiltanak, és a külső szoftver készítőjének saját hatáskörébe tolták a frissítések eljuttatását a felhasználókhoz.

Legutóbb megkérdeztem tőletek, titeket megnyugtat-e ez az eljárás, vagy inkább megrémültök az irányítás elveszítése miatt. Több mint 1500-an válaszoltatok, 40 százalékotok megnyugodott, 43 százalékotok viszont megijedt ettől a bánásmódtól.

forrás: Appleinsider