Bátor kijelentés, nagy vállalás. Egy ideig ugye csak számháború zajlott a két platform között, mindenki azzal volt elfoglalva, hogy mennyivel több alkalmazás van az egyik rendszerre, mint a másikra, de amióta külön-külön is félmillió feletti appról beszélünk, elvesztette a súlyát ez a téma.

Az egyetlen kérdés az maradt, hogy melyikre készülnek jobb minőségű programok, ami ugye egészen mostanáig eldönthetetlen kérdésnek tűnt. Mondom egészen mostanáig.

android-vs-iphone_1.jpg
A uTest ugyanis készített egy bonyolult algoritmust, ami feltérképezi az iOS App Store és a Google Play tartalmát, megvizsgálja, majd megpróbálja megfeleltetni egymásnak a programokat, kategóriákat, és ha ezzel készen van, csekkolja, hogy melyik app milyen értékelést kapott.

Ez egy elég jó közelítés legalább arra, hogy kitaláljuk, melyik platform felhasználói az elégedettebbek. És az adatokból bizony az látszik, hogy az iOS-júzerek jobban vigyorognak: százból átlagosan 68,53 pontot adtak a programoknak, míg az androidosok valamivel kevesebbet, 63,34 pontot.

De itt meg lehet nézni kategóriákra is lebontva a tanulmányt:

applause_rankings_1.jpg

Izgalmas kísérlet, csak sok szempontot nem vesz figyelembe. Egyrészt az iPhone drága és elképzelhető, hogy a vásárlóknak magasabb is az elvárásuk egy alkalmazás felé, mint az androidosoknak úgy általában. Lehetséges, hogy ha az iPhone-júzerek és a csúcskategóriás Android-készülékeket vásárló felhasználók elégedettségét vizsgálták volna, más lett volna a végeredmény.

Aztán probléma lehet az is, hogy androidos készülékből nagyon sok van a piacon, és nem mindegyiket működnek ugyanolyan jól a Google Play-ben található alkalmazások, ami az indokoltnál lejjebb húzza az androidos alkalmazások eredményét.

Ezt a két ellentétes hatást figyelembe véve akár el is fogadhatjuk közelítően jó értéknek a uTest eredményét, ezek alapján viszont drasztikus különbség nem látszik a két platform között, a felhasználók körülbelül ugyanannyira elégedettek Androidon, mint iOS-en. Csak iOS-en egy kicsit jobban.