Hát én nem tudom, látom, hogy zuhan az a nyomorult részvény, 485 körül jár, de amióta az Appleblogot írom, nagyrészt elérhetetlen álomnak tűnt a 485, meg különben is, már 505, úgy mozog ez az árfolyam, mint egy teniszmeccsen a bíró szemszögéből a labda.

Vannak persze hírek. Hogy nem fogy az iPhone. Állítólag csak 47 millió ment el belőle a karácsonyi szezonban, ami figyelembe véve az egy mobilon elérhető hasznot, olyan 14 milliárd dolláros profitot jelent az Apple-nek, ettől persze 2013. elején visszaeshetett a kereslet. Megjegyzem 14 milliárd dollár a magyar GDP tíz százaléka, egy ennél érezhetően kisebb lyukat próbálunk betömni hat éve megszorításokkal, eltörölt 13. havi nyugdíjjal, adóemelésekkel, einstandolt magánnyugdíjpénztári megtakarításokkal, de így is csak a felét sikerült lefaragni. És ez csak egy negyedév, egyetlen termék.

Ezzel együtt is simán elképzelhető némi visszaesés az év elején, ami alapot adhat arra a pletykára, hogy előbb jön az új modell, mint arra számítani lehetett. Vannak, akik szerint már márciusban beindult az iPhone 5S gyártása, és júniusban piacra kerül a modell. Erre tényleg van esély, csak kérdés, hogy kit tart vissza a vásárlástól a processzor teljesítménye, vagy a fényképező felbontása . Egy S-verzió ugyanis csak gyorsítást jelent, finom reszelgetést, így volt ez a 3S-nél, a 4S-nél és nyílván így lesz az 5S-nél is. Nem gondolom, hogy bárki amiatt halogatná a vásárlást, mert az A6-os processzor teljesítménye kevés. Ez a világon senkit sem érdekel. A kijelző nem lesz nagyobb, ha van egy normális hang az Apple-nél, már soha, a felbontást nincs értelme növelni, fizikai értelemben meglehetősen nehéz olyan áttörést elérni, amitől sokkal izgalmasabb lesz az iPhone.

apple-iphone-5-volume.png

Ahol inkább nagy változásra lehet számítani, az a szoftver, ebben volt mindig is erős az Apple, és ez az a terület, ahol talán kissé lemaradt az utóbbi években. Hülye egy helyzet ez, mert persze borzasztóan kényelmes, könnyen használható az iOS, szóval úgy kéne kinézetben is a Windows Phone felületéhez hasonlóan divatos terméket készíteni, hogy közben nem vesztünk a használhatóságból. És ez nem egyszerű.

De mégis: Jony Ive-nál pattog a labda, ő vette át fejlesztést, és most, vagy legkésőbb az iOS 8-nál megvalósulhat az, ami soha korábban ilyen tisztán még nem: a hardver és a szoftver tökéletes egysége, amikor ugyanaz az ember álmodja meg a fizikai formákat, mint a grafikai elemeket. Mert most elég nagy szakadék van a minimalista, szinte már hideg, tökéletesre csiszolt hardver és a színes, szkeuomorfikus grafikus felület között. Nem állítom, hogy ez az ellentét rosszat tett az iPhone-nak, csak azt, hogy kétség kívül létezik. Meglátjuk, hogy Ive mennyit változtat és hogy akarja-e, meri-e abba az irányba vinni a grafikus felületet, mint a hardvert. Hogy képes-e más irányt megszabni?

Akárhogy is, a jelszó az iOS, azt kell figyelgetni, nem a hardvert, mert abban ennél sokkal több nincsen. Nem az iPhone 5S lesz az izgalmas, hanem az iOS 7, vagy az iOS 8.