Gene Munster nagyon szeretne hinni abban, hogy az Apple rövidesen piacra dob egy olcsó mobilt, sőt, egyre több információt vizionál a hivatalosan még be sem jelentett termékről. Pontosította például az árat, amit korábban a legtöbben 99 és 149 dollár közé tettek valódi humorérzékről tanúságot téve, azt Munster 199 dollárra, 44 ezer forintra lőtte be. Ami azért szintén elég bátor tipp.

Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a független iPhone 4, tehát a két generációval ezelőtti modell 450 dollárba kerül az Egyesült Államokban, de jóval többe a világ többi részén.

Jelenleg egyébként 55-60 százalékos haszna van az eladott mobilokon az Apple-nek, köszönhetően annak, hogy ezek főleg előfizetéssel kerülnek a gazdájukhoz, és a szolgáltatók fizetik ki a gyártónak a mobilok magas árát. A kétszáz dolláros kártyafüggetlen ár mellett Munster szerint az olcsó iPhone-nál 30 százalékos lehet ez a mutató, ami az iparágban még mindig kiemelkedőnek számít, de Apple-berkekekben már kevésbé mutat olyan szépen.

13.01.08-iPhone_5.jpg

Főleg, hogy nem mindegy, hogy egy 600 dolláros készülék árának 55 százalékát (330 dollár) rakja zsebre a gyártó, vagy egy 200 dolláros mobil árának 30 százalékát (60 dollár). Akárhogy is nézzük, a két tétel közt a szorzó 5,5-szörös, és éppen ez az a körülmény, ami miatt én továbbra sem tartok életképesnek egy olcsó modellt.

Nem mintha az Apple-nek bármi gondja lenne a belépőszinttel, iPodból például 49 és 399 dollár között egy rakás terméket lehet vásárolni, de az iPhone piaca más: a mobil így is rendkívül jól fogy, a platform eléggé elterjedt ahhoz, hogy mindenki fejlesszen rá, további erőltetett piacnövelésre tehát nincs szükség, ráadásul a cég profitjának több mint fele származik ebből a kategóriából, amit hülye lenne kockáztatni valamiféle statisztikai kozmetikázás miatt.

Mert az olcsó iPhone biztosan kannibalizálná valamennyire a drágább piacát, és minden olyan 200 dolláros készülék, amit egy 600 dolláros helyett vásároltak meg, ötödére csökkenti az Apple profitját. Őszintén nem látom azt a piaci szükségletet, ami egy ilyen lépésre kényszerítené a gyártót, de ha ti láttok ilyet, írjátok le kommetbe, hátha együtt megvilágosodunk.