Idén érkezik a negyedik generációs Core-család, nyáron befutnak az asztali- és mobilcsippek, év végén meg az ultraalacsony fogyasztású cpu-k, amiket kimondottan a vékony laptopokba szán az Intel. Bár még közel egy év van hátra a termékcsoport érkezéséig, Kirk Skaugen, a cég alelnöke megosztott néhány fontos információt vele kapcsolatban.

Elmondta, hogy ez lesz az első olyan Core-processzor, amit az alapoktól úgy építenek fel, hogy a lehető legkisebb legyen a fogyasztása, és ez drámai hatással lesz az üzemidőre. Állítólag a további alkatrészek függvényében 9-13 órás üzemidő is elérhető lesz, szóval egy munkanapot simán kibírnak majd az olyan ultrabookok, mint a MacBook Air. És mindezt megfizethető áron - Skaugen szerint a legolcsóbb, Haswellre épülő laptopokat már 599 dollárért meg lehet majd vásárolni, a Surface-szerű tabletek meg 799 dollárért hazavihetők lesznek. A MacBook Air persze aligha lesz olcsóbb, mint most.

13.01.07-Skaugen.jpg

A Haswellről a mostani tájékoztatót leszámítva egyébként olyan sokat nem tudunk. A processzor állítólag tíz százalékkal, a csipbe integrált grafikus gyorsító száz százalékkal lesz gyorsabb, mint az aktuális generációnál, de nyilván nem minden esetben.

Ultrabook kategóriában ugyanis rögtön két termékkört kínál majd az Intel, lesz a 13,5-15 wattos fogyasztású csoport, és lesz a 10 wattos: valószínűleg ez utóbbival lehet majd elérni a 13 órás üzemidőt, márpedig ez a csip a hírek szerint nem lesz gyorsabb, mint a MacBook Airek jelenlegi Core i5-ösei. Sőt. Persze 2013-ban nem annyira processzor, hanem az ssd és a gpu teljesítménye határozza meg egy gép sebességérzetét, ebben a két kategóriában meg a gyengébb Haswellel sem fog majd szégyenkezni az új Air.