Volt egy kis bizonytalanság a start körül, a Facebookon a cég nem is úgy kommunikált, ahogy kellett volna (rossz angolsággal rossz időben a rossz információt adták meg), de végül csak sikerült a dolog. A héten végre elstartolt a magyar Bluetooth izzó, mostantól kapható a Woomboo Kft. színes és fehér fényű energiatakarékos égőcsaládja. Ezeket Bluetooth 4.0-ás kapcsolaton keresztül irányíthatjuk iPadről, iPhone-ról vagy iPodról. Állíthatjuk a fényerőt, a színt, és programozhatjuk a működést.

Screen Shot 2012-12-14 at 10.00.01 PM.png

Elsőre azt kérdezhetnénk, hogy ez mire jó. Oké, hogy a petting közben is letekerhetem a fényerőt, de ez elég-e arra, hogy sikeres termék legyen? Önmagában nem, ez még csak az első lépés. A fejlesztőcsapat nemsokára kiad egy SDK-t is az izzókhoz, onnantól pedig külső programozók is elérhetik a saját appjukkal a rendszert, egy készülékről akár 10 égő színét és fényerejét szabályozhatják attól függően, mit csinálunk épp a készüléken. Egy játék például támogathatja a "fénykontrollt", így ha belépünk egy sötét helyre, a fények is elhalványulnak. Ha a kijelzőn egy égő ház képe látszik, a szobánk fényei is vörösesen izzanak. De vannak egyszerűbb felhasználási módok is: csak ott éghet a villany, ahol épp vagyunk, és ha elmegyünk otthonról, az otthon hagyott iOS-eszköz kapcsolgathatja is az izzókat, mintha valaki járkálna (figyelem, Macaulay Culkin óta nem annyira jön be). Egészen odáig elképzelhető a használata, hogy a kedvünkhöz igazítja a telefonunk az izzók fényét - a kedvünket pedig mondjuk a közösségi oldalakra küldött mosolygós vagy szomorú szmájlik számából következtetheti ki.

A Bluetooth Bulbban tehát egy rakás lehetőség van, ráadásul ez az első ilyen termék, ami ténylegesen megrendelhető, nem csak előrendelést lehet leadni rá. Olcsóbb is, mint a wifis vetélytársai (róluk itt írtam bővebben), amik még mindig a sorozatgyártás előtt állnak, nettó 30-45 dollárért lehet egy 3-9 Wattos (a 3 Wattos felel meg a hagyományos 40 Wattos fényerejének) izzónk - a Philips Hue például 60 dollár darabonként, de ahhoz kell még egy bridge is. Az app, amivel az alapvető irányítást megtehetjük, ingyenesen letölthető az App Store-ból.

Bízom benne, hogy siker lesz. Én mondjuk megvárom a vásárlással az első olyan alkalmazásokat, amik kihasználják a lehetőségeit.