A pletykák szerint SkyDrive iOS verzióját szankcionálja így az Apple, ugyanis a Microsoft az új verzióban - ami egyébként hibajavítást is tartalmaz - lehetőséget adna arra, hogy a nagyobb felhőalapú tárhelyet az appon belül megrendeljék a felhasználók. Ennek pedig mindaddig nincs akadálya a hatályos App Store szabályozás szerint, amíg az Apple által rendelkezésre bocsátott API-t használják a programon belüli vásárláshoz. És persze leadják a bevétel 30 százalékát. Ezt azonban a Microsoft nem szeretné.

Egyrészt érthető az Apple álláspontja. A szabály világos, és nem is új keletű.

Apps utilizing a system other than the In App Purchase API (IAP) to purchase content, functionality, or services in an app will be rejected.

Az In App Purchase segítségével képesek kiszűrni azokat a fejlesztőket, akik ingyenesnek álcázott appokkal, programokon belüli szolgáltatások árusításával próbálná meg kikerülni a díjfizetést az Apple felé.

32461-skydrive_teaser_1.jpg

Másrészt a piac átalakult, és egy ilyen vitahelyzet lépés az integrációt, a fejlődést hátráltatja. Egyrészt a felhasználók egyáltalán nem, vagy késve kaphatják meg azokat a szolgáltatásokat, amik más platformon elérhetőek. Másrészt például a SkyDrive szolgáltatásait felhasználó többi fejlesztővel is kibabrálnak a kialakult patthelyzettel, állítólag az ő frissítéseiket is jegelte az Apple. A redmondiak a hírek szerint szeretnének megegyezni az Apple-lel, és nagyon ajánlott mindenkinek leülni a tárgyalóasztalhoz. Mert lehet mondani, hogy van iCloud meg Dropbox meg kutyafüle, de valójában ha bármelyik szolgáltatás kivonul az üzletből, azzal mi leszünk szegényebbek.