Miközben a teljesen elborult elemzők temetik a 120 milliárdos bankszámlát hizlaló Apple-t, a vállalat több mint ötven százalékos erősödést hozott össze az üzleti számítógépek amerikai piacán. A szegmens összességében 13,3 százalékos csökkenést mutat, ha a pc-eladásokat vesszük figyelembe, Macből viszont 62,7 százalékkal többet adtak el, mint egy évvel korábban.

Ami azért nem hajszálnyi különbség.

Tavaly ilyenkor az összes eladott gépnek még csak 5,4 százaléka volt Mac, a nyári időszakra ez a szám 5,9 százalékig kúszott fel, míg a legutolsó negyedévet már 9,3 százalékkal zárták. Még keményebb a helyzet, ha a bevételt nézzük, hiszen a Macintoshok átlagos eladási ára magasabb, mint a pc-ké: a szektor bevételeinek a 17,4 százaléka ment az Apple-höz.

needham-121121-2.jpg

Szakértők szerint az erősödés mögött az áll, hogy az Apple az utóbbi években sokat tett az átállás megkönnyítéséért, azért, hogy a windowsos dokumentumok gond nélkül szerkeszthetők legyenek a Maceken, sőt, a Boot camppel Windowst is lehet telepíteni a gépeikre. A legnagyobb hatást azonban az iPhone és az iPad sikere gyakorolta az eladásokra.

Bár ezt a brutális utolsó negyedéves erősödést szerintem valahol máshol kell keresgélni, mert a vázolt körülmények rendelkezésre álltak már tavaly, meg tavalyelőtt is. Ugyanakkor fogalmam sincs, hol kéne keresni a változást. Retina MacBook Pro? Már eszembe se jut.