A korábban iSuppliként ismert csapat - ma már IHS - szétszedte az iPad minit, és szokás szerint az alkatrészek piaci árát vizsgálva megpróbált rájönni, mennyibe kerülhet a készülék előállítása, pontosabban mennyi az alkatrészek árának összege.

12.11.04-iPadminiExploded.jpg

Mint minden ilyen felmérés előtt, itt is érdemes elmondani: természetesen nem tudják, az Apple milyen áron kapta meg az adott alkatrészeket, az ár nem tartalmazza a gyártó költségeit, sem a fejlesztésre, marketingre, csomagolásra és egyebekre szánt összegeket, nem számolt a selejtekkel, az ingyenes kiszállítással, ilyenekkel. Mégis iránymutató, egyfajta összehasonlítás lehet a készülékek között.

Ezek alapján a legolcsóbb, 329 dolláros iPad minit 188 dollár értékű alkatrészekből lehet összerakni. A 32 gigás háttértár 31, a 64 gigás 62 dollárral dob még az áron. Ebben az az érdekes, hogy Peter Oppenheimer korábban arról beszélt, az iPad minin az árrés jóval alacsonyabb a többi Apple-termékkel összehasonlítva, ehhez képest úgy látszik, hogy magasabb mondjuk az előző generációs iPadhez képest (az 500 dolláros iPad 3-at egy korábbi kimutatás szerint 364 dollár értékű alkatrészekből raktak össze). Ebből is látszik, hogy a többi költség mennyire befolyásolhatja a végső előállítási költséget.

És lássuk e mellé a konkurenciát, az alap Microsoft RT tabletet 271 dollárból, a Kindle Fire HD-t 165 dollárból lehet összekalapálni (utóbbi kereskedelmi ára 199 dollár, de az Amazon köztudottan nem a készüléken, hanem a tartalmakon akarja beszívni a profitot).