Ismét egy keynote, ismét új termékek. De ez a mostani esemény picit különbözik a korábbiaktól. Most ugyanis az Apple meghallgatta az embermilliók panaszszavát, és elérhetővé teszi a bejelentést egy live stream csatornán. Ez azt jelenti, hogy az Apple TV-vel rendelkezők a menüpontok között könnyen megtalálják az elérhetőséget, mindenki más pedig Mac OS X v10.6 és iOS 4.2-es Safari alól próbálhatja meg ezt a linket.

12poibnasfdvpiajbafvpihjbasfvpiubfsv10_pre.jpg

Hatalmas támadást kell kiállni a szervereknek, reméljük, hogy az Apple betette a kellő mennyiségű vasat az Event mögé.

Mi pedig itt a blogon szintén élőben követjük az eseményt, megpróbálunk a száraz információk mellé minél több egyéni véleményt és színes kiegészítést tenni, hogy megérje minket is követni Tim Cook mellett.

Hétkor kezdünk, ne menjetek messzire. Ez a poszt frissül majd.

Tim Cook a színpadon, az iPhone sikeréről beszél. 5 millió iPhone ment el az első hétvége alatt. Nagyon jó a közvetítés minősége, áldott legyen az Apple szerverparkja, és Apple TV-vel meg közvetlenül a nappalim tévéjén tudom nézni a show-t. Őrület.

fotó.JPG

Most arról van szó, hogy mennyire jók lettek az új iPodok, és hogy milyen jók lesznek majd karácsonyi ajándéknak. Kezdem érteni, kinek szánják őket.

Egyébként már 200 millió eszközön fut iOS 6, aminél gyorsabban még semmi sem terjed el a világon. Se operációs rendszer, se vírus.

Tréfás tanyasi tények: 275 ezer iPadre optimalizált program van a Store-ban, ami már 35 milliárdos letöltésnél tart. Ebből 6,5 milliárd dolcsit fizettek ki a fejlesztőknek. Az 1400 milliárd forint, ami elég sok.

Azt lehet mondani, hogy Tim Cook beszéde 15 százalékkal gyorsabb lett, ellenben megjelent benne a tiszta meggyőződés, ami eladta Jobs beszédeit is. Úgy tűnik, ez is megtanulható. Legalább kétszer olyan jó szónok, mint az első keynote-ján.

El is mondja gyorsan, hogy az iBookson is újítottak  egy forradalmit: mostantól nem feltétlenül töri oldalakra a szöveget a program, végtelen hosszúságban szkrollozhatunk a bekezdések között. Az Apple feltalálta a webes elrendezést. Az új iBookstore premierje olyan volt, mintha Cooknak azt mondanák, mutassa meg, miként képes lelkesedni egy egyszerű, szinte már kötelező update-ért. Megtette, jól csinálta. Kész vagy, Padavan.

Sokak örömére a 15 százalékkal gyorsabb Tim Cook a Macről beszél, ami 15 százalékkal nőtt tavaly óta a pc-piac 2 százalékos növekedéséhez képest. Cook szerint azért Mac a legsikeresebb asztali gép és laptop Amerikában, mert ezekkel a legelégedettebbek a vásárlók.

Húha, állítólag nagy napja ez a Macnek!

A Retina Display-ről beszélünk, amitől az egész iparág elájult a 15 colos gép bemutatásakor. Ugyanakkor a 13 colos gép a legsikeresebb a családban, így itt volt a ideje, hogy bemutassák a jelenleginél 20 százalékkal vékonyabb és 30 százalékkal könnyebb 13-as retina MacBook Prót.

Jeee.

Négyszer annyi képpont van rajta, mint az eddigi 13-asokon, amiknek egyébként már elég elavult volt a paneljük. Na most ehhez képest a 13-as 2560x1600 pixeles kijelzőjének van a világon második legnagyobb felbontása. Az első a 15-ösnek. Szóval a kis gépen több képpont van, mint bármelyik másik 15-ös vagy 17-es laptopon, vagy a full hd tévémen.

Szétszedve ugyanolyan szép, mint a 15-ös, egy gonosz robotra emlékeztetnek az alkatrészek, amik nagyrészt a mostani 13-as modell építőelemeiből lettek összelegózva: Core i5/i7 processzor, 8 gigabájt memória, Intel HD 4000, csak merevlemez helyett ssd van benne.

appleipadminiliveblog20124827.jpg

Az alapgépben kétmagos Core i5-ös processzor, 8 gigabájt memória és 128 gigabájtos ssd van, ami 1699 dollárba kerül, itthon kábé 550 ezer forint lesz az ára. Ahogy mondtam.

fotó_1.JPG

Egyébként a 13-as Retina MBPro kellett már nagyon, de az 500 ezer forint feletti itthoni ára azért ijesztő lesz sokaknak. Nem beszélve arról, hogy 800 ezer forint fölé is mászik majd a jobb teljesítményű laptop ára.

Jöhet a Mac mini! Még mindig létezik! Benne az új Ivy Bridge processzorok, akár 1 terabájt memória és 16 gigabájt ram. Nagyjából ennyi. Hamar kivégeztük, hogy végre az iMacről beszélhessünk, ami még mindig a legkelendőbb asztali gép az amerikai piacon. Nem csoda, hogy nem kapkodtam a lecserélésével.

TE JÓ ATYA ÉG DE VÉKONY!

screen_shot_2012-10-23_at_1.30.13_pm.png

A legvékonyabb pontján 5 milliméter vastag, amit praktikus szempontból egy asztali gépnél pont leszarunk, de esztétikai értelemben tényleg csodás.

Ez az iMac nem fogja visszahozni az asztali gépek korát, de tényleg olyan gyönyörűre és laposra sikerült, hogy már megnyalni sem nagyon akarjuk, mert elvágnánk a nyelvünket.

Most arról hallunk, hogyan sikerült milliméterekről milliméterekre lefaragni a korábbi gép vastagságának a 80 százalékát, tehát hogy miként öltek rengeteg energiát egy mindenféle praktikusságot nélkülöző fejlesztésbe. Ez ugyanis nem laptop, hanem egy asztali gép. Viszont annak gyönyörű, és jó látni, hogy ez az Apple-nél még mindig a praktikussággal konkuráló fontosságú összetevő.

De nem lett retina a kijelző, nincs is az a hardver, ami elbírna annyi pixelt, hogy retinásítani lehessen a 21 meg 27 colt, ahogy azt előre megjósoltuk.

fotó_3.JPG

Az új iMac kijelzőjével kapcsolatban egy rakás olyan dolgot soroltak fel, amit nehéz kilóra váltani. Papíron, a tech specs leírásban tehát nem látszik majd nagy különbség, de mi tudjuk, hogy nem csak az számít. Nagyon kíváncsi leszek a látványra, az új asztali gép képére, az fogja eldönteni az egészet, nem a számok.

Nagy újdonság a háttértár, a Fusion, ami egyszerre ssd és hdd. Korábban én is vettem ilyesmit a MacBook Prómba, csak abban alig 4 gigabájtos volt az ssd, ebben meg használható méretű 128-as, ami bőven elég ahhoz, hogy az összes alkalmazás onnan induljon el gyorsan, a statikusabb adatok meg elférnek majd az 1 vagy 3 terabájtos merevlemezes egységen. Ez egyébként a tökéletes kombó, az iMacnek pontosan erre volt szüksége.

fotó_4.JPG

A 21 colos 1300, a 27 colos 1800 dollártól indul, de ezekben még csak sima hdd van, nem a Fusion, viszont mindegyikben az új, Ivy Bridge processzor dolgozik, szóval sokkal gyorsabb a mostaninál és a fogyasztása is lényegesen alacsonyabb.

És akkor most jöhet az iPad, amiből eddig 100 millió fogyott, és a tabletes netforgalom 91 százalékát hozták eddig össze. Tim Cook szerint az emberek egyszerűen szeretik az iPadjüket. Sőt, nagyjából felsorol mindenkit, aki szereti a tabletet. Szinte név szerint.

Tim Cook külön kiemeli a tablet oktatási jellegű használatát. Aki azt gondolná, hogy Magyarországon nincs példa az ilyesmire, az téved. Hallottam egy győri tanárról, aki a saját készülékét használja tanításra, videókat mutat be, diagramokat, képeket, oktatási anyagokat tölt le az iTunes Store-ból. Igaz, hogy nem az iskola adja a készüléket, legfeljebb jóváhagyja a használatát, de az ilyen alulról jövő kezdeményezés viszi előre ennek az ügyét itthon is.

Cook az eredmények ismertetése után megnyugtat mindenkit: tovább nyomják a gázt, itt a negyedik generáció alig fél évvel a harmadik generáció bemutatása után.

Lássuk csak, mire számíthatunk:

A6X processzor, kétszeres sebesség az A5X-hez képest.

10 órás akkuidő (maradt).

Végre lesz LTE Magyarországon is.

2x gyorsabb wifi.

Megjelent a tableten is a Lightning konnektor, lehet lecserélni a korábbi kiegészítőinket. Vagy vehetünk átalakítót, jeee. Ugyanúgy 499 dollárba kerül, mint az elődje és ugyanakkor a tárolókapacitása is. Vegyük észre, hogy ez sima hardver upgrade, de az iPad 2 is csak az volt az iPad 1-hez képest. 

De természetesen nem ez a lényeg, hanem hogy itt a kisebb modell. Az iPad mini. Helyeske.

Screen Shot 2012-10-23 at 7.54.23 PM.png

Elfér egy kézben, vékony, apró, csajos, csodás a kialakítása, és abszolút adja a wow-faktort. 23 százalékkal vékonyabb és 53 százalékkal könnyebb, mint az iPad 3. A kijelző egyébként 7,9 colos a nagy iPad 9,7-eséhez képest. A felbontás meg 1024x768 pixel, pont mint az iPad első két generációjánál. Szóval nem retina, de okés.

Elhangzik egyébként, hogy a 7 colos tabletekhez képest a 7,8 nem tűnik sokkal nagyobbnak, mivel azonban itt átmérőről meg területekről beszélünk, bizonyos felhasználási szokásoknál 50-60 százalékkal nagyobb terület áll a rendelkezésünkre, mint a konkurenciánál.

Screen Shot 2012-10-23 at 8.03.27 PM.pngAmúgy A5-ös processzor, hd előlapi, 5 megapixeles hátlapi kamera, LTE mint az iPad 4-nél, Lightning konnektor, 10 órás üzemidő. 

Phil, mondj egy árat!

Most arról látunk bemutatót, hogy miként alkotta meg Jony Ive és csapata a tabletet. Egy biztos: nagyon szép, hogy az iPad mini oldalsó kerete jóval vékonyabb lett az eddiginél. A dizájnguru egyébként elképesztően lelkes, úgy is mondhatjuk, hogy Jony Ive-ot lenyűgözte a dizájn, amit Jony Ive tervezett.

Feleségem unokatestvérét, a show előtt szkeptikus Editkét mindenesetre meggyőzték: szerinte menet közben az utcán sokkal praktikusabb a mini, mint a sima iPad.

Egyébként az a fura, hogy az iPhone-ból csináltak egy időnként csak két kézzel kezelhető készüléket, az iPadből meg megpróbáltak egy egy kézzel kezelhetőt csinálni.

Árak: a 16 gigabájtos verzió 329 dollárba kerül majd, és november másodikán megérkezik hozzánk is:

fotó_5.JPG

A kábé százezer forintos alapár pont egy lélektani határ lehet itthon is, szerintem viszik majd, mint a cukrot. Persze az lenne az igaz, ha sikerülne 99.000-ért adni, meglátjuk.

Tim Cook búcsúzóul annyit mond, hogy 2012 egy igazán izgalmas év, végül köszönetet mond azoknak az alkalmazottaknak, akik lényegében feláldozzák az életüket ezeknek a remek termékeknek az oltárán (nem pont így mondta). 

Kösz csajok és srácok!