Érdekes tanulmányt jelentetett meg az ABI Research, ami azt vizsgálta, hogy miként nőtt az iOS-alkalmazások mérete március is szeptember között. Kiderült, hogy ma átlagosan 16 százalékkal nagyobb egy program, mint fél évvel ezelőtt és még nagyobb a változás, ha csak a játékokra koncentrálunk: ott 42 százalékos a növekedés.

A szakértők több okkal magyarázzák az ügyet: egyrészt a retina kijelzővel szerelt harmadik generációs iPad tavaszi megjelenésével, a nagyobb felbontás miatt átdolgozott alkalmazások több helyet is foglalnak. És ne felejtsük el azt sem, hogy március óta már nem 20, hanem 50 megabájt a felső határa a mobilhálózaton letölthető programoknak, a limit megemelése óta a fejlesztők nyilván kevésbé törekednek arra, hogy mindenképp beférjenek 20 megabájt alá.

Az ABI Research elemzői szerint az egyre nagyobb programok több fronton is érdekes helyzetet teremtenek: egyrészt a kisebb, 8-16 gigabájtos háttértárral szerelt iPadek, iPhone-ok, iPodok tulajdonosai egyre gyakrabban kerülnek döntéshelyzetbe, amikor egy már meglévő régi program és egy új alkalmazás között kell választaniuk, mert mindkettő nem fér el az eszközön. Ez pedig nehezíti az új szoftverek terjedését, hiszen a vásárlók többsége ragaszkodik a már bevált darabokhoz.

A másik hatás az eszközök tárolókapacitásával függ össze: ezeknek bizony nőniük kell és nőnek is rendesen. iPhone-ból már csak a régi, 4-es modell rendelhető 8 gigabájttal, az iPad, az új iPhone és az iPod nano viszont 16 gigabájttól, az új touch meg 32 gigabájttól indul. Ezek után kétséges, hogy az Apple tényleg piacra dobna egy 8 gigabájtos háttértárral szerelt iPad minit, amiről a pletykák is szólnak (persze attól még elképzelhető).