Lehet azon vitatkozni, kinek mennyire fáj az Apple Maps, és mennyivel jobb egy navigációs app, de az biztos, hogy a poszt-Jobs korszak első nagy kihívása lett ez az eset. Maga a probléma is nagy, nem lehet elkenni, Philip Elmer-Dewitt a "Does Apple have a Scott Forstall problem?" című cikkében kitér arra, hogy Kanada Ontario tartományában 2028 helységnévből mindössze 400 volt hibátlan az Apple térképén. Ez kevés.

Más kérdés, fontosabb kérdés viszont a probléma kezelése, ami tényleg kiugrasztja a nyulat a bokorból. Tim Cook saját lelkiismerete szerint vette kézbe az esetet, hivatalosan is elnézést kért, elismerte a hibát, és most intézkedéseket tett, hogy jobb legyen a Maps.

Apple-Maps-600x347.png

A MacRumors szerint az Apple a retail alkalmazottakat veti be a probléma megoldására, a bolti eladók munkaidőben hibákat keresnének a térképen, és küldenék a javításokat. Egy üzlet állítólag 40 munkaórát áldozna be erre egy héten, önkéntes alapon. 380 üzlet van, így ma mindenki részt vesz, az olyan, mintha egy ember megállás és alvás nélkül próbálgatná az appot több mint másfél évig (633 napig). Mindezt minden egyes héten produkálnák.

Ellenben 149 millió négyzetkilométer szárazföldet kell átnézni (na jó, ennek nagy része kevésbé érdekes sivatag, erdő, tajga meg ilyesmi). Az meg sok. Ha minden egyes alkalmazott egy óra alatt átnéz egy négyzetkilométert (a Szahara-team előnyben), akkor is 189 évig tartana a teljes javítás. Ránk vár tehát a feladat, hogy besegítsünk. Ha mindenki átnézne egy négyzetkilométert, aki az utóbbi egy évben vásárolt iPhone-t, nagyjából meg is oldanánk az Apple problémáját.

Viszont jogos igény, hogy az ember használni akarja a programot, nem javítgatni.

Közben a Google továbbra sem adja ki a natív Maps alkalmazását iOS-re, viszont fejleszti az iPhone-ról és iPadről elérhető webes appot. A mai napra várható, hogy megjelenik a Street View az iOS-ről látogatott weboldalakon. Ez a változás Magyarországot továbbra sem érinti (mármint magyar városokban nuku Street View), meg sok értelme sincs.