Fura dolog történt. Vagyis inkább tök logikus: az Apple kiadta legújabb mobil operációs rendszerét, az iOS 6-ot, amit százmillió felhasználó azonnal letöltött. Nincs ebben semmi különös, az Apple-felhasználók mindig is lelkesen adoptálták a legújabb technológiákat. Sokkal inkább az a meglepő, hogy 183 millió NEM frissítette a rendszert.

Ilyen arányú távolmaradásra eddig nem nagyon volt példa.

A döntés mögött számos okot fedezhetünk fel, kezdve attól, hogy az új IOS nem támogatja mindegyik Apple-eszközt és a régebbi készülékek tulajdonosai specifikációszinten maradtak ki a jóságból. Ezzel nincs mit tenni. Van azonban nagyon sok olyan felhasználó, aki azért nem váltott, mert bár megtehette volna, nem adott volna sok újdonságot a rendszer. iPhone 4-ről vagy iPad 2-ről nézve nem olyan nagy durranás az iOS 6, hogy megérje cserébe szívni vele.

És itt el is érkeztünk a harmadik, legveszélyesebb körülményhez: sok felhasználó bizony úgy érzi vagy a hírek, vagy a tapasztalatok miatt, hogy jobban jár a régi rendszerrel. Vegyük végig az okokat: frissítéseken átívelő közös érzése az iOS-felhasználóknak, hogy egy update már rövid használat után is elkezdi lassítani a régebbi készülékeket. Mintha csak az újabb eszközök vásárlása felé akarna terelni egy mesterséges lassítással az Apple. A jelenséget persze még senkinek sem sikerült bizonyítania, a szóbeszéd viszont bőven elég lehet ahhoz, hogy lebeszélje az upgrade-ről azokat, akik szinte semmilyen hasznos funkciót nem kapnak az új iOS-től.

Apple iOS 6.jpg

Főleg pedig azokat, akik még rosszul is járnak. Mindannyian tudjuk, hogy az új térképszolgáltatás ezer sebből vérzik, és hiába annyi blogger a Maps appot, most már hivatalos, hogy komoly bajok vannak vele. Aztán ott az új Youtube-app, ami bizonyos szempontból szintén katasztrófa: nincs iPades verzió belőle, ráadásul nem működik együtt az AirPlay-jel sem, nem küldi át a mobileszköz képét Apple TV-n keresztül a tévénkre a szoftver. Ádám meg rengeteg társával együtt arról számolt be, hogy a telepítés óta kevesebb ideig bírja egy feltöltéssel a mobil, mint a korábbi iOS-sel.

Ezek a jelenségek együtt veszélyes folyamatokat indítottak el, például velem is most történt meg először, amióta Apple-felhasználó vagyok, hogy nem frissítettem iOS-t. iPadre ráraktam a 6-ost, de iPhone-ra nem, mert egyszerűen túl fontos munkaeszköz a telefonom ahhoz, hogy az Apple bétatesztelője legyek: ha az új rendszer egyenlege pozitív, csak akkor frissítek, nem azonnal, ahogy megjelenik.

Nem volt ez másként eddig sem, a különbség nem a felhasználói szokásokban, hanem az operációs rendszerben van. A mostani, 173 milliós határozott NEM azt bizonyítja, hogy az Apple-termékek felhasználói nem birkák, akik vakon mennek kedvenc cégük után. Akkor lépnek, ha jónak érzik a döntést, és amint zavart éreznek az erőben, a fékre taposnak. Pontosan ez történt most is.

Ebben persze óriási kockázatok vannak Apple-résztől. Mert ha a kezdeti nagy lelkesedés nem rántja magával a felhasználói bázist, később már nagyon nehéz lesz összefogdosni a százmilliókat, akik kimaradtak.

És az sosem jó egy cégnek, ha többen használják a régi operációs rendszerét, mint az újat, gondoljunk csak a Microsoftra, ami vért izzadt, hogy megfossza elsőségétől a 2001-es Windows XP-t.

A tanulság egyébként tiszta: olyan operációs rendszert kell készíteni, ami látható előnyt nyújt a támogatott eszközöknek komoly hátrányok nélkül, aminek az egyenlege pozitív, és akkor visszaáll minden a régi kerékvágásba. Az iOS 7-nél egyszerűen ügyesebbnek kell lenni.