Szegény embert az ág is húzza, ezúttal amiatt támadják az Apple-t, mert túl jó a térképe. Pontosabban: túl éles, olyan helyeken is, ahol a Google Mapson szándékosan elmosódott pöttyözött foltok láthatóak nemzetbiztonsági okok miatt. A Nokia térképét is hasonló vád érte. Lássuk, mik ezek a helyek a The Verge cikke alapján:

Personeelsvereniging Tankwerkplaats, Hollandia

nederland_1020.jpg

Holland katonai kutatóállomás, katonai járműveket tesztelnek. A képeken látszik, ahogy a Google-nál művészi érzékkel mosták szét a vonalakat, miközben a Nokia, de még inkább az Apple, tűéles fotót közöl a helyről.

Imrali sziget, Törökország

turkey_1020.jpg

Titkos katonai állomás, bárkit térképrajzoláson, fotózáson kapnának a területen, súlyos összegeket fizetne, de akár börtönt is kaphatna. A Google itt a túlexponálást választotta, a Nokiát itt a felbontás miatt nem érheti szó, az Apple felvételén minden látszik.

Minamitorishima, Japán

japanisland_1020.jpg

Ez egy sziget, 1600 kilométerre Japán partjaitól. Egy katonai reptér található itt, az egyetlen civil, akit megtűrnek errefelé, a japán meteorológusok. A Google esetében a túlexponálás mellett rá is rajzoltak a stratégiailag érzékenyebb részeken.

Aberdeen proving ground, USA

aberdeenprovingground_1020.jpg

Az Egyesült Államok legrégibb gyakorlóterületén a Google alacsony felbontást választott. Az Apple és a Nokia semmit.

Geilenkirchen, NATO légitámaszpont, Németország

natogermany_1020.jpg

Az Apple és a Nokia térképén látni lehet, a Google-nél miért mozaikozták ki a leszállópálya bal oldalát. Kikövezett utak vezetnek tisztásokra a Verge szerint, ahol nyilvánvalóan rejtegetni szándékozott berendezések lehetnek.

A helyszínekre egyébként az utolsó kivételével hiába keresünk az Apple térképén, nem tudom, ez a felszólítás eredménye-e. Mindenesetre kézzel kikeresve a helyszíneket továbbra is nagy felbontásban találjuk a felvételeket.

A Google elmondta a Verge-nek, hogy a képeket nem ők homályosítják el, eleve így kapják őket (több forrásból érkeznek a térképes adatok), és ha élesebbet kapnak egy adott területről, sokszor cserélik arra az előzőt. Különös módon a fotók forrásai ennek ellenére nagyjából ugyanazok mindhárom cégnél, a Google többek között a DigitalGlobe, a Terrametrics és a GeoEye felvételeit, a Nokia a Navteq, NavInfo, DigitalGlobe és Planetary Vision képeit, míg az Apple szintén a DigitalGlobe-tól kapja az adatokat (kivéve a 3D-s térképeket, azt a saját cégüktől a C3-tól kapják, csakúgy, mint a Nokia).