Amikor múlt héten bemutatták az új telefont, mindenki azt kérdezte tőlem, hogy mit szólok hozzá. Azt válaszoltam: látni kell élőben. Kijelzőn keresztül sok újat nem tudtunk meg. Hónapok óta ismertük az iOS 6 képességeit, egy ideje már tudtuk azt is, hogy milyen lesz az iPhone 5 formája, specifikációja.

Ami viszont megkülönbözteti az Apple-termékeket a konkurenciától, például a kétszázezer százhetvenezer forintért is csak egy szappantartó-hátlapot adó Samsungtól, az a kidolgozás minősége, és ezt csak élőben lehet megtapasztalni, amikor kezedbe fogod a mobilt.

Erre nekünk még várnunk kell néhány napot, de a fontosabb külföldi oldalak már tesztelték az iPhone 5-t, és be is érkeztek az első vélemények. Már tudjuk, milyen kézbe fogni.

A Wall Street Journal szerint a készülék sokkal gyorsabb, vékonyabb és könnyebb lett, miközben a kijelző úgy nőtt, hogy az akkuélettartam, a használhatóság és a minőség nem változott. A jó öreg Walt Mossberg szerint még mindig az iPhone a legjobb okosmobil a piacon, és a remek minőség és anyaghasználat miatt ezt a legjobb érzés kézbe fogni.

Egyébként tesztelés közben sikerült 42 Mb/s-os adatátviteli sebességet is elérni az LTE-hálozaton, ami tízszeres gyorsulást mutat Mossbergnél az iPhone 4S-hez képest.

iphone5pr-120913-1.png

A New York Times szintén a dizájn dicsérte, megemlítve, hogy az iPhone 5 olyan magas, vékony és könnyű, hogy a legjobb úton halad a könyvjelzővé válás felé, és bár a 4S-ről nem feltétlenül éri meg váltani, a korábbi generációkhoz képest nagy előrelépést jelent a mobil.

Az USA Today szerint a telefon képes megfelelni a vele szemben támasztott magas elvárásoknak, míg az Engadget komoly előrelépésnek nevezte az 5-öst a 4S-hez képest majdnem minden tekintetben. A blog kiemelte, hogy ez a mobil az ipari formatervezés csúcsa - dizájnban a kanyarban sincs a konkurencia hozzá képest, miközben a hardvere is az élvonalban van. Ugyanakkor megemlíti a lap, hogy az iOS már kissé ósdinak tűnik a konkurenciához képest, érdekes, hogy szoftverben kezd el lemaradni az Apple.

Hasonló véleményen van a Pocket-Lint, az oldal szerint a dizájn minden várakozást felülmúl, a szoftver viszont kevésbé izgalmas, mint az elvárható lenne.

A Cnet szintén lelkes, nemcsak a legjobb iPhone-nak nevezi az ötöst, de azt állítja, hogy az Apple könnyedén biztosítja be vele a helyét a mobiluniverzum csúcsán.