Egy újabb érdekes esetet ismerhettünk meg az Apple cenzúrával kapcsolatban a héten.

Úgy kezdődött, hogy a The Guardian bemutatott az oldalán egy interaktív térképet, amin az Egyesült Államok drone-támadásai látszanak Pakisztánban, azok a helyek, ahol terrorsta-gyanús embereket robbantottak fel épp az amerikai rakéták. A térkép egyébként elérhető volt a lap iPhone-alkalmazásában is.

30bits-drones-blog480.jpg

Aztán a New York University egyik diákja is készített egy appot ugyanerre, ami viszont kifejezetten a térképet mutatja be. Hol öltek meg hány embert, és erről még push-üzenetet is küld, bumm, most halt meg hét ember. A Drone+ app azonban nem jelent meg, az Apple háromszor is elutasította.

pushdronespush.png


Először arra hivatkoztak, hogy nem elég hasznos a felhasználók számára az app. Ekkor került bele a push és más ficsörök. Másodszor amiatt küldték vissza, hogy a térképen látszik a Google logója. Lekerült. Harmadszor azt írták, hogy megsérti a 16.1-es szabályt, vagyis "kifogásolható vagy durva tartalom" miatt nem teszik be a programot az App Store-ba. Nem mutatott a program csonkított embereket, tényszerűen közölte a haláleseteket.

De nem is az a kérdés, hogy miért szabad az egyiknek, amit a másiknak nem, vagy hogy kellemetlen érzésünk van-e egy ilyen apptól. A kérdés, hogy milyen alapon döntik el, hogy a fókuszált hírközlésnek a fókusza rossz?