A tegnapi nagy nap volt az iTunes Store életében az egész világon. Egyrészt egy csomó országban megjelent az iTunes in the Cloud mellett az iTunes Match is, másrészt bővült a felhőből elérhető termékek száma. Eddig ugyanis csak az Egyesült Államokban volt elérhető az iTunes in the Clouds a filmekre vonatkozóan, most viszont már egy rakás országban, köztük nálunk is.

Screen Shot 2012-07-20 at 8.12.07 AM.png

Lássuk az első, és régóta várt szolgáltatást, az iTunes Match-et. A 25 euró kicsengetése után annyi történik, hogy az iTunes könyvtárunkban található zenéket megvizsgálja, és ami elérhető a Store-ban, azt 256k AAC formátumban megkaphatjuk (és a fenti összegért egy éven át, összesen legfeljebb 25 ezer dalt válthatunk így meg). A metaadatok, amiket esetleg kitöltöttünk korábban a fájljainkhoz, megmaradnak. Első lépésnek csak listázza a match-es dalokat, aztán ahogy hallgatod őket, tölti le a borítót hozzá. Indítás után kb. 8-10 másodperc, mire elkezdi lejátszani a dalt.

1 copy.png

2 copy.png

Itt látható a folyamat iOS-en, látszik, ahogy a lejátszás után tűnnek el a felhő piktogramok:

Untitled-1.jpg

Screen Shot 2012-07-20 at 8.11.02 AM.png

Az iTunes Match-csel együtt értelemszerűen megjelent Magyarországon az iTunes in the Cloud a dalokra - az értelme a match-elésnek ugyanis pont az, hogy elérhetőek legyenek a dalaink a felhőben az 5 gigabájtos alapcsomag tárhelyén kívül (mivel ezek iTunes-ból származó tartalmakra érvényesek, és a Match-csel egy összegben elérhető ez a feltétel).

Az viszont nagy meglepetés, hogy az iTunes in the Cloud filmekre is megjelent. Ez azt jelenti, hogy ha megvásárolok egy filmet mondjuk az iPhone-on, már a töltés alatt megjelenik a tartalom letöltési lehetősége az asztali gépen is.

A jobb felső sarokban láthatjuk az új, Purchased menüpontot:

Screen Shot 2012-07-20 at 8.24.56 AM.png

Rákattintva pedig láthatóak a korábban vásárolt filmek. A rövidfilmet az asztali gépen, a The Royal Tenenbaumsot egy iOS-készüléken vettem meg, ezért látható mellette a felhő - így bármikor letölthető erre a gépre is. Meg a többi iTunes-ban regisztrált eszközre.

Screen Shot 2012-07-20 at 8.12.32 AM.png