Az Apple 2012-es WWDC-je a legizgalmasabbak közé tartozott, annyi új terméket mutattak be, hogy visszaemlékezni is nehéz rá. Sőt, igazából több új gép van, mint amennyiről a színpadon beszéltek, mert volt itt néhány csendes frissítés is, de menjünk szép sorban: először azokat a termékeket nézzük meg alaposan, amikről a show keretein belül is volt szó.

Kezdjük a MacBook Airrel, ők is ezzel kezdték.

Ahogy arra számítani lehetett, a legkisebb laptop nem esett át brutális frissítésen, nem is volt rá nagyon szükség.

Ez volt a régi géppark:

És ez itt az új: 

Amit elsőre látunk, azt nyugodtan nevezhetjük az Apple kötelező körének is. A gép fizikai mérete nem változott, a háttértár kapacitása változatlan és a memória is csak az alapgépben nőtt kétszeresére, most már mindegyikben 4 gigabájt RAM van.

A MacBook Air processzorait azonban lecserélték a legújabb, Ivy Bridge modellekre, magasabb az órajel és magasabb az egy gigahertzre jutó teljesítmény is, szóval összességében 15-20 százalékkal gyorsulhatott a cpu. Erősebb lett természetesen a processzorba integrált grafikus vezérlő is, az Intel HD 4000 már simán hozza azt a teljesítményt, amit a 15-ös Prókban tavaly ilyenkor használt Ati Radeon HD 6490M. A kis gépbe ez több, mint elég. És aki nagyon figyel, azt is észreveszi, hogy frissítették a MagSafe csatlakozót, ami szerencsére megint T-alakú, ellenben kisebb, mint elődje, így a régi töltőt nem tudjuk beledugni az új gépekbe. Szívás, ha valakitől gyorsan kölcsön kéne kérnünk egyet.

Leszámítva, hogy itt a szuper Magsafe 1-Magsafe 2-átalakító, mindössze 9.99-ért. Kilenc-kilencvenkilenc, a hülyének is megéri!

És akkor beszéljünk a kevésbé látható dolgokról: az ssd sebessége rengeteget nőtt, és most már rendelhetünk 512 gigabájtos egységet is az Apple-től (BRUTÁLIS, 300 ezer forintos felárért). Már USB 3-as eszközöket is hozzá tudunk csatlakoztatni az új MacBook Airhez, és ott a 720p-s FaceTime-kamera. Nincs viszont RetinaDisplay, amire persze ebben a méretosztályban volt a legkevésbé szükség: az Air felbontása eddig is sokkal jobb volt, mint a Pro sorozaté, senki sem gondolta, hogy pixeles lenne a kijelző, szóval kibírjuk. Az viszont jó hír, hogy mostantól 8 gigabájtig bővíthetjük a memóriát, már megfizethető, 30 ezer forint körüli áron.

Összegezve:

  • Jobb cpu, gpu
  • Gyorsabb, bővíthető ssd
  • Bővíthető memória
  • USB 3

Értékelés: a MacBook Airnek pontosan ennyire volt szüksége. Jó gép volt, élvonalbeli, a képességeihez képest megfelelő áron, amit csak fel kellett hozni az aktuális technológiai szintre, ezt a hardver fejlesztésével meg is tette az Apple. Az Air vétele újra erősen ajánlott, a saját kategóriájában kiváló darab, remek kis gép.