Az IDC nyilvánosságra hozta a 2012. első negyedévére vonatkozó számait. Ezekből kiderül, hogy a teljes okosmobilpiac 82 százalékát adták az iOS-es és androidos készülékek, tegyük hozzá, ez utóbbi egyértelműen dominál 59 százalékos piaci részesedésével, második az Apple a lényegében egyetlen modellel elért 23 százalékkal.

Nekik tehát nincs okuk a panaszra (főleg, ha hozzávesszük, hogy a teljes szegmens profitjának 99 százaléka az Apple-höz és az Androidban erős Samsunghoz vándorolt).

A mezőny többi része viszont kezdhet aggódni, mert szerencsés esetben sehova sem vezető stagnálás, amúgy inkább elképesztő visszaesés jellemezte a piacot. A Symbiannál ég a ház, 26,4 százalékos piaci részesedésről HATEGÉSZNYOLC százalékra zuhantak vissza. A Blackberry-nek 13,8 százalék helyett 6,4 jutott. A Linux 3,1-ről 2,3-ra süllyedt. A Windows Phone meg még mindig az utolsó mérhető piaci szereplő, ráadásul lényegében nem sikerült növekedni az elmúlt egy évben, hiszen 2,6 százalék után idén 2,2 százalékon állt a platform.

Az egész piac egyébként 102 millió darabosról 152 milliósra nőtt, de ebből szinte csak az Android és az iOS profitált, illetve a WP7 egy nagyon kicsit.

Jelenleg lényegében kétszereplős a piac, a többiek meg próbálják menteni a menthetőt. Ami nem jó.