Alapvetés: az iOS-eszközöket az ujjainkkal használjuk.

Kiegészítés: nem mindig.

Megmondom őszintén, sokáig nem értettem, hogy mi szüksége bármilyen stylusra egy iPhone vagy egy iPad-felhasználónak, hiszen ezeket a termékeket pont úgy találták ki, hogy eszközök nélkül tudjuk őket irányítani. Ettől nagyszerűek. Egy barátom mutatott a napokban nekem egy videót, ahol a kétéves kisfia, aki koránál fogva még nem beszél folyékonyan, nem matekozik, semmit sem tud az irodalomról, olyan ügyesen irányítja az iPhone-t, mint a nagyok. Készségszinten működik a dolog, és ennél a videónál nem is láttam még jobb bizonyítékot arra, hogy Jobs terve bevált: az iOS-eszközök irányítása annyira intuitív, hogy nem is kell tanulni.

Minek akkor egy érintőceruza hozzá?

Átmentem egy grafikus ismerősömhöz, Kockához, és a kezébe nyomtam az eszközt, hogy kitaláljuk az okát.

Néhány percnyi ujjas, majd Justmobile AluPen-es használat után kiderült, hogy bizonyos esetekben tényleg van létjogosultsága az érintőceruzának, ami elsősorban az egyre komplexebb alkalmazásoknak köszönhető. Vannak ugyanis helyzetek, amikor az ujj nem elég jó. Nem elég pontos. Legalábbis a mi generációnknak, akik annak idején még tollal tanultunk meg írni és rajzolni.

Nekünk egyszerűen a kezünkhöz nőtt a toll, és ha például egy jó rajzot akarunk készíteni, nemcsak firkálgatni akarunk, akkor esélyünk sincs az ujjunkkal. Túl vastag, nem elég stabil, nem lehet precízen tartani és hajlamos össze-vissza mozogni. A Jutmobile AluPen Pro ezzel szemben a rabszolgánk, pontosan azt csinálja, amit várunk tőle, arra mozog a papírként használt tableten, amerre parancsoljuk neki. A grafikus mondja, és neki elhiszem.

A tabletes rajzolás persze így is megszokást igényel, hiszen hozzászoktunk ahhoz, hogy a kézfejünk a papíron pihen munka közben, amire egy érintőkijelző esetében nyilván nincs lehetőség. De ha ezen a problémán átgördülünk, akkor ezzel az érintőceruzával már tényleg olyan élmény a rajzolgatás, jegyzetelés, mint annak idején a tollal volt.

Főleg, hogy valóban minőségi termékről van szó. A shop bejelentésekor megígértük, hogy nem fogunk másolatokat, gagyikat árulni, aminek az iLounge Best of Show 2012-díjas Jutmobile AluPen Pro tökéletesen megfelel. A kialakítást a Tools Designak köszönhetjük, ennek megfelelően az alumínium test szuperelegáns, tökéletesen passzol egy minőségi iPadhez, iPhone-hoz. Az egyik oldalon van a gumírozott írófej, amivel az iOS-eszközökre, a másik oldalon meg ott a toll, amivel igazi papírra jegyzetelhetünk, rajzolhatunk. A tollbetétet a Pelikan készítette, aki elég régi játékos ezen a piacon (de szerettem annak idején a Pelikan-tollamat).

A csomagban a tollon kívül van még egy plusz gumifej és egy igazi bőr tok is, hogy a szállítás is elegáns legyen.

Megvásárolható az Appleblogshopban, és ami a legjobb: most tíz százalékos kedvezménnyel. Illetve a cucc egyszerűbb változata most akcióban lényegében ingyen jár a Philips Fidelio hangsugárzó mellé.

És természetesen az AluPen Pro mellé is jár az összes Appleblogshop garancia a gyors reakcióidővel és kiszállítással.