Új processzort raktak a régi tabletbe, amitől az megtáltosodott.

A héten már írtunk arról, hogy az új iPad megjelenésével módosítottak egy kicsit az iPad 2 hardverén is: a 45 nanométeres gyártástechnológiájú csip helyére 32 nanométeres került.

A jobb technológiának több következménye is lehet: egyrészt jelentősen csökkenhet a gyártási költség, hiszen ugyanabból a méregdrága szilíciumlapból több csipet tudnak kivágni, ami a végfelhasználói árra is hatással lehet. Láttuk, hogy az iPad 2 ára csökkent, bár ez valószínűleg akkor is bekövetkezett volna, ha nem nyúlnak a hardverhez, hiszen egy öregecskedő tabletről beszélünk.

De a gyártástechnológia hatással van a teljesítményre is: vagy szinten tartják a fogyasztást, ebben az esetben nagyobb órajelet lehet kipréselni a csipből, tehát az gyorsul, vagy nem nyúlnak a sebességhez, akkor viszont csökken a fogyasztás, nő az akkuidő.

A korábbi tesztek bizonyították, hogy az új iPad 2 lényegében pont olyan gyors, mint a régi, éppen ezért volt meglepő, hogy látszólag az akkuidő sem változott.

Látszólag. Mert az Anand Tech elvégzett néhány alapos tesztet, amikből kiderül, hogy az egy feltöltéssel megtehető táv igenis jelentősen nőtt a tabletnél.

Átlagos használat, például webes nézelődés közben 1,6 órával sikerült kitolni azt a híres tíz órát, míg a grafikus teljesítményt jobban igénylő alkalmazásoknál majdnem három extra óra az új vásárlók jutalma. Márpedig az nagyon sok.

Egyúttal készülhetünk az új iPhone 4S-ekre, amik várhatóan a következő generációs iPhone-okkal kerülnek majd piacra, és amikbe biztos, hogy szintén belerakják a 32 nanométeres csipeket. És mivel a mobilnál a kisebb kijelző miatt meghatározóbb a processzor szelete a teljes fogyasztásból, még nagyobb változásra lehet számítani.