Talán csak az életciklusa felénél tart az iPhone 4S, mégis mindenkit izgat, milyen lesz az utód. Ez részben persze érthető, hiszen az aktuális generáció formavilága nem túl izgalmas, lehetetlen megkülönböztetni az iPhone 4-től, ahogy annak idején az iPhone, a 3G és a 3GS is nagyjából egy kaptafára készült.

Ezek alapján az Apple még simán kihúzhatna egy generációt változatlan dizájnnal, erre viszont szerintem most nincs sok esély: a napokban a Vodafone Váci utcai üzletében jártam, ott vettük fel a SmartEast legújabb epizódját, és a forgatási szünetekben a mobilokat nézegettem. Azt vettem észre, hogy legalább annyiszor húzom a számat, mint ahányszor elcsodálkozom: a készülékek jelentős része még mindig nevetségesen olcsó hatású az iPhone-hoz képest, de néhány mobil, főleg a Windows Phone-osok közül határozottan modernebbnek, korszerűbbnek hat, mint az Apple telefonja. Ha tehát versenyben akarnak maradni, ideje lesz változtatni a formán és talán valamennyire az öt generáció óta változatlan GUI-n is.

Néhány dizájner eljátszott a gondolattal, hogy milyen lesz az új iPhone. Láthatóan mindenki négycolos kijelzőt vár, méghozzá úgy, hogy a készülék alapterülete nem változik jelentősen, legfeljebb csak az arányok alakulnak át valamelyest. Volt olyan dizájner is, aki megpróbált GUI-szinten beavatkozni, bár ne tette volna: koncentráljunk csak a mobilokra, ilyennek képzelik most el az iPhone következő generációját.