Még adós vagyok egy hosszabb beszámolóval a tegnap bemutatott új Apple TV-ről. A termék legfontosabb képességét egyetlen szám is jól leírja: 1080.

Az 1080p-s felbontás átjárta a bemutatót, egyrészt a filmeket, sorozatokat ilyen minőségben tölthetjük le az új Apple TV-re, másrészt maga a menü is 1080p-s lett, minden tartalmat így láthatunk a tévénken. És ha már menü: megújult, könnyebben használható a kezelőfelület, app-szerűen láthatjuk az egyes lehetőségeket, amik app-szerűen nyílnak meg. A filmek és sorozatok letöltésén túl lehetőség van youtube-os, vimeós, flickr-ös nézelődésre, elérhető a Netflix - már akinek -, az MLB, NBA és NHL előfizetést is el lehet érni itt, meg ott van a Wall Street Journal Live, egy TV-re optimalizált hírolvasó.

Egy nagyon fontos dolog nem kapta meg láthatóan az 1080p-t: az AirPlay. Legalábbis az iPad, iPhone vagy iPod touch kijelzőjéről a TV-re küldött kép dicséretében nem említették meg a felbontás megnövelését.

Viszont az iTunes Match segítségével az Apple TV hozzáfér az iTunes Libraryhez. Persze a hálózatra között gépről is szívja továbbra is az adatokat, ez egy plusz szolgáltatás. A Photo Streamben pedig azonnal látjuk a képet, amit az iPhone-nal készítettünk.

Lehetne találgatni, az Apple TV miért csak egy lépést tett közelebb a teljes funkciós iOS-hez, miért maradt lebutítva. Két dolgot kell észrevennünk, és megvan a válasz. Ez a két részlet pedig összefügg: az egyik a processzor, a másik a termék ára.

A leírás szerint ugyanis egy teljesen egyedi, egymagos A5-ös processzort készítettek az Apple TV-nek. Noha nem tudunk sokat erről a fejlesztésről, annyit sejthetünk, hogy kifejezetten a médialejátszáshoz készítették, optimalizálták, nyilván a költségek lefaragása érdekében. A 99 dolláros árat tartani kell, meg közben fejleszteni is, így tudták megoldani, egy fullos iOS-nek meg több kellene.