Tudom, hogy már lerágott csont a kaliforniai cég részvényárfolyama, meg olyan sokszor elmondtuk már, hogy nem is érezzük a súlyát, de ismételjük el magunkban lassan, tagoltan

Az Apple a vi-lág leg-ér-té-ke-sebb cé-ge

Nem valami autógyártó-konszern, nem egy olajipari vállalkozás, hanem egy olyan cég, amelyik a csőd szélén tántorgott, amikor elkezdtünk vásárolni tőle. Hát ennyi pénzt toltunk bele az elmúlt néhány évben az Apple-be.

A növekedés folyamatos, és most újabb álomhatárt tört át, hiszen szerdán sikerült belépni az 500 milliárd dolláros vállalatok klubjába: jelenleg az Apple az egyedüli tag, de az elmúlt tíz évben is csak néhány vállalatnak sikerült a bravúr.

Egészen pontosan az Exxonnak, a General Eletricnek, az internetlufi kirobbanása előtt a Ciscónak és a Microsoftnak, és szédítően rövid ideig a PetroChina-nak, ami 2007-es tőzsdei debütálását követően másodpercekig 955 milliárd dollárt ért. A Portfolio táblázatát viszont csodálatosan látszik, hogy az Apple 2004-ig szinte el sem hagyta a startvonalat, akkor kezdett masszív, lényegében töretlen növekedésben, aminek a vége a "vi-lág leg-ér-té-ke-sebb cé-ge"-díj elnyerése és az 500 milliárdos álomhatár áttörése lett.

Ráadásul ez még messze nem a vég: néhány technológiai elemző szerint az Apple egészen más, mint konkurensei, azok az informatikai cégek, amik csak egy lufinak, vagy egy-egy jól sikerült terméknek köszönhetően jutottak a csúcsra. Az Apple termékkínálat ugyanis olyan erős, hogy a legtöbben a vásárlásra "ajánlott" vagy "erősen ajánlott" kategóriába sorolják a cég részvényeit, amik sokak szerint jelenleg is alul értékeltek.

És azt se felejtsük el, hogy az örök vetélytárs, a Microsoft már járt egyszer 604 milliárd dollárnál is, még 1999-ben, szóval ha az Apple be akarja bizonyítani, hogy az ő zárt rendszere a sikeresebb akár piaci szempontból is, akkor van még hova növekednie.