Nem ez lesz a kedvenc peres eljárása az Apple-nek: egy sanghaji bíróságon kell megvédeni az iPad-névhasználathoz fűződő jogát, miután egy helyi cég kétségbe vonta azt. A Proview International konkrétan azt állítja, hogy a brand ősidők óta az övé és éppen ezért arra kérte a helyi hatóságokat, hogy azok tiltsák be az Apple iPad árusítását az országban.

Sőt, számos kisebb városban már sikerült is leállíttatni a forgalmazást, és most a Proview a nagyobb városokat vette célba. Márpedig ez érzékenyen érinti az Apple-t, hiszen a kínai a leggyorsabban növekvő piac, ahol valószerűtlenül nagy és egyre növekvő igény van a termékeire, különösen az iPadre.

A sztorinak több érdekes eleme is van. Egyrészt a Proview valóban birtokában volt az iPad márkanévnek, de az Apple azt állítja, hogy már 2009-ben megvásárolta az összes jogot 55 ezer dollárért a cégtől. Ugyanakkor a Proview ezt tagadja és a bíróság előtt akarja bizonyítani, hogy bizonyos jogokat megtartott magának.

Érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy a korábban kijelzőket gyártó Proview már csődöt jelentett, így elképzelhető, hogy arra játszik, hogy a forgalmazás ideiglenes letiltásával is ki tud még sajtolni néhány tízezer dollárt az Apple-ből, még ha mindkét fél tudja is, hogy végül a kaliforniai cég lesz a győztes a bíróságon.