A hiperszónikus negyedévet követően az Apple-részvények értéke egészen 431 dollárig emelkedett, amivel a cég piaci kapitalizációja 400 milliárd dolláron zárt, ennyit ért a vállalat a papírok pillanatnyi értékét figyelembe véve. De itt nem állt le a szárnyalás, most épp 493 dolláron áll a papír, ami 460 milliárd dolláros kapitalizációt jelent. Ez a NASDAQ egytizedét teszi ki. Egy-tizedét.

Ez azt jelenti, hogy ha a NASDAQ-on szereplő valamennyi vállalat összes részvényének számát felszorozzuk az aktuális értékével, akkor is csak az Apple értékének tízszeresét kapjuk. Durva.

Tavaly volt hír, hogy az Apple piaci kapitalizációja megegyezik a Microsoft és az Intel értékének összegével. Most már a Microsoft (258 milliárd dollár) mellé vehetjük akár az IBM-et (224 milliárd dollár) is. Az Apple majdnem annyit ér a papírok értékét figyelembe véve, mint a nyolcvanas évek népszerű PC-inek óriássá nőtt gyártója, és az ezeket szoftverekkel ellátó korai Apple-szövetséges, a kettejük összefogásának (is) köszönhetően maradt le az Apple a hőskorban, miközben azok rakétaként lőttek ki álló helyzetből.

Olyan volt ez, amikor a rajtpisztoly dörrenés után veszed észre, hogy neked biciklid van, a többieknek meg Forma 1-es autója. És most tessék.

(Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni, hogy a market cap, vagyis a piaci kapitalizáció a forgalomban lévő részvények aktuális értéke szorozva a kibocsátott részvények számával, vagyis azért ne kezdjünk el olyanokat várni, hogy az Apple megveszi a Microsoftot és az IBM-et, és azt se állítsuk, hogy ennyiért lehetne eladni a vállalatokat. Ennyit érnek a papírjaik a piacon ebben a pillanatban.)