A Fortune-on találtam egy remek kis táblázatot, amiben a PJC piackutató összeszedte az eddigi negyedéves Apple-eredményeket, és megvizsgálta, azok hogyan viszonyultak az elvárásokhoz. Ezt kiegészítettem a tegnapi számokkal (piros színnel).

A harmadik oszlopban láthatjuk, az adott negyedévre az Apple mekkora bevételt jósolt (az előző jelentésekben), a másodikban pedig azt a Wall Street elvárását, ismerve az adott időszak körülbelüli eredményeit. A negyedikben ezek egymáshoz való viszonyát látjuk, majd a tényleges eredményt. Ezután ezt az eredményt összevetik a Wall Street számával, és az Apple becslésével is.

Láthatjuk, mi volt a trend eddig. Az Apple általában vagy túl óvatos, vagy a becsült számokat követő három hónapban maga is rendszeresen meglepődik. A Wall Street legtöbbször többet jósol ennél. A vége majdnem mindig ugyanaz: az Apple nagyobb bevételt közöl, mint amire bárki számított.

Főleg 2010-ben volt jellemző, hogy az elemzők soknak találták az Apple becslését. Az utóbbi két negyedévben viszont már megtáltosodtak, és ráígértek erre, ám most megszakadt ez a trend. A 37 milliárd már nekik is sok volt, ennyit nem lehet besöpörni három hónap alatt. Erre jött a tényadat: 46,33 milliárd dollár.

Ez 26 százalékkal magasabb, mint amit jósoltak az elemzők, kicsit sem fér bele a hibahatáron belülre.

Érdekes visszanézni az időben is. Amikor az Appleblog indult, még csak 7,5 milliárd dolláros bevételek röpködtek. A növekedés láthatóan stabil, de kiszámítható. 2010-ben szabadult el a pokol. Hirtelen tízmilliárd fölé ment a bevétel, majd update-elt húszra, most meg a harmincasokat teljesen kifelejtve a negyvenesek közepébe talált. Koppantak az állak a Wall Streeten.

De elég a szófosásból, a lényeg a táblázat, ha találtok érdekességet ti is, osszátok meg.