Meg több más céggel is, ha igaz. A héten tárgyalják a régóta húzódó ügyet, most viszont nyilvánosságra került a vádirat egy része. Ezek szerint az Apple, a Google, az Adobe, az Intuit, a Pixar, a Lucasfilm és az Intel között volt egy szóbeli megállapodás, egy "management agreement": nem vadásznak egymás dolgozóira. Nem ajánlanak fel nekik nagyobb fizetést, hogy átcsábítsák őket a másikhoz, hagyják a kiképzett munkaerőt békében dolgozni.

A dokumentumban bizonyítékokat sorolnak fel. A Pixar egy 2007-es belső levelében például azt írták, a Lucasfilmhez hasonló megállapodást követnek az Apple-lel is. A Palm vezérének egy levelét is elcsípték, amit Steve Jobsnak írt, és amiben felhívja a figyelmét: a gyakorlat, hogy egyik cég sem alkalmazza a másik dolgozóját, nemcsak helytelen, de valószínűleg illegális is. Az Adobe vezére is továbbított egy emailt Jobsnak, amiben megerősíti, nem vadásznak Apple-dolgozókra, ha ők is tartják magukat ehhez.

Talán Magyarországról nézve ez a felfogás, a dolgozók megtartása mindenáron még szimpatikusnak is tűnhet, valójában a dolog komoly aggályokat vet fel. Az a munkaerő, akiért nem harcolhatnak a cégek, sem bérszintben, sem pozícióban nem tudja elérni azt a magasságot, amit szabad verseny esetén. Nem számíthat jobb munkára más cégeknél, de a saját portáján sem büszkélkedhet el vele: olyan értékes, hogy megkörnyékezték máshonnan, de nemet mond, ha.

Úgy tűnik, amennyiben az ügy bebizonyosodik, a 2006-tól a per 2010-es kezdetéig ott dolgozó alkalmazottaknak kártérítést kell fizetni a cégeknek, amiért megnyirbálták a lehetőségeiket a munkaerőpiacon a verseny korlátozásával.

Kíváncsian várjuk az ítéletet. Mondjuk az még odébb lesz.