Saját csúcsára ért az Apple, a kaliforniai cég papírjainak az értéke elérte a 429 dollárt, ami azt jelenti, hogy a piaci kapitalizáció megközelítette a 400 milliárd amerikai dollárt: csütörtök reggel 398,82 milliárdon álltak. Ha valaki jelenlegi árfolyamon fel akarná vásárolni a cég összes részvényét, 95 ezer milliárd forintot kéne kicsengetnie érte, persze egy ilyen felvásárlásra egyből reagálna az árfolyam, szóval ez csak egy elméleti szám.

De attól még tény, hogy 400 milliárd dollár egy Steve Jobs visszatérése előtt majdnem csődbe ment cégtől elképesztő eredmény. 1997-ben négy dollár alatt jártak a cég részvényei, most 400 dollár felett.

Hogy legyen valami összehasonlítási alapunk: a magyar államadósság, ami egyre nő, és ami miatt annyit szívunk, 88 milliárd dollár, szóval 4,5-szer ki lehetne fizetni az állam évtizedek alatt felhalmozott összes tartozását az Apple részvényeiből.

De nézhetjük másként is: ha szétosztanánk az Apple értékét Magyarország lakossága között, akkor mind a tízmillió ember, nyugdíjasok, férjek, feleségek, barátok és barátnők, csecsemők és óvodások kaphatnának tízmillió forintot. Nyilván ez is csak egy elméleti játék, és a valóságban nem így történne, ha megpróbálnánk szétosztani az Apple-t, de attól még izgalmas szórakozni a számokkal

A kiváló eredmény egyébként annak köszönhető, hogy az elemzők szerint a kaliforniai cég remek negyedévet zárt körülbelül 5 millió számítógép és 30 millió iPhone értékesítésével.

Érdekesség, hogy még ezzel a hihetetlen számmal is csak a második legértékesebb cég az Apple a világon, az első az olajipari Exxon 414 milliárd dollárral.

Az informatikai vállalatok közt viszont nincs ellenfél: a Microsoft jelenleg 237 milliárdon áll, a Google 204 milliárdon, az Intel piaci kapitalizációja 129 milliárd dollár, a HP-é 54 milliárd.

Szóval az Apple majdnem annyit ér, mint a Microsoft és a Google együtt.