Még december végén bukkant fel az első szinkronos mozi az Apple áruházában, az iTunes Store-ban. A Verdák 2-nek mindenki megörült, gyakorlatilag azonnal a magyar bolt toplistájának élére került és azóta el sem mozdult onnan. A hazai piac már csak ilyen: elvárja a szinkront, de legalábbis magyar feliratot, és már a Store hazai premierjekor tudni lehetett, hogy ezek nélkül nem lehet nálunk sikeres az Apple.

A Verdák 2 óta viszont nagy a csönd, és megpróbáltam kideríteni, hogy mi lehet ennek az oka. Elképzelhetőnek tartottam, hogy csak egy kísérletről van szó: a mozit a Pixar készítette, bizonyos értelemben tehát házon belülről származik, könnyű megszerezni a terjesztési jogokat, így remek alany a magyar piac felmérésére. Hogy mennyien veszik a szinkronos filmeket, és a tapasztalatok begyűjtése után döntenek majd arról, hogy érdemes-e feltölteni a magyar nyelvű mozikat, vagy nincs akkora fizetőképes kereslet, ami megérné a fáradozásokat.

Sok infót nem sikerült kipréselnem az Apple-ből, de az kiderült, hogy nem erről van szó: a Verdák 2 nem kísérlet, hanem egy lánc első szeme. A kaliforniai cég ugyanis egyre több szinkronos mozit fog feltölteni a Store-ba, és elvileg a magyar nyelvű filmek felbukkanása is gyakoribbá válik majd, nem kell heteket, hónapokat várnunk egy újabb cím felbukkanásáig.

Szóval beindult a folyamat, csak nem kapkodják el a dolgot.