Két forrásból is támadnak a hírek az új tablettel kapcsolatban, érdemes ezeket külön kezelni. Az egyik lényegében bizonyítékokra épít: néhány fejlesztő áttúrta az iOS 5.1 bétáját és a többmagos processzorok egyértelmű nyomaira bukkant. A rendszerben ugyanis felbukkant a "/cores/core.3", ami lényegében a negyedik elérhető magra hivatkozik. Az elsőt ugyanis a core.0-val jelölik.

A lépés egyébként több szempontból is logikus, vagy igazolható lenne. Egyrészt ugye az új csip beilleszkedne a sorba: az első iPad egymagos volt, a második kétmagos, miért ne lehetne a harmadik négymagos? Főleg, hogy most ezek a piaci trendek, egyre több eszköz jelenik meg ilyen teljesítménnyel. Ráadásul ha igazak az iPad 3-mal kapcsolatos hírek, akkor szükség is lesz a plusz lóerőre: a Retina Display-re négyszer több pixelt kéne kirajzolni, mint a mostanira, ráadásul állítólag jön a Final Cut Pro az iOS-re, ami megint csak zabálja a processzort.

A másik hír ehhez képest egészen légből kapottnak tűnik. A DigiTimes írta meg ázsiai forrásokra hivatkozva, hogy az Apple két iPadet is kiad jövőre: márciusban egy nagyfelbontású panellel érkező tablet jön, míg októberben befut az iPad 4 mindenféle egyéb jósággal.

A márciusi tablet a hírek szerint a már sokat emlegetett 1536x2048 pixeles kijelzőt kapja meg, közben a jelenlegi iPad-árak visszacsúsznak 399 dollárra. Az októberben érkező iPad 4 ezzel szemben sokkal erősebb hardvert kapna, kétszer nagyobb kapacitású akkumulátorral és mindenféle plusz funkcióval.

Több fenntartásom is van ezzel a sztorival. Egyrészt, hogy ismerős valahonnan: ugyanezt jósolták 2011-re, csak akkor még iPad 2-vel és iPad 3-mal. Nem így történt, és a mostani verzió sem passzolna bele az Apple termékfejlesztési stratégiájába. Egy év, egy tablet, ez a menetrend.

Ráadásul a DigiTimes sztorijának nincs is sok értelme: kihoznak egy hardverigényes brutális kijelzőt, majd csak a következő generációnál fejlesztik a hardvert? A két fejlesztést egyszerre kell meglépni, különben értelmét veszti.

De az iOS 5.1 belsejét átvizsgálva úgy tűnik, nem kell sokáig várni arra a négymagos csipre.