almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Moszkva

Utazónk megint egy olyan városban járt, ahol én még nem, de hát ezt már megszoktam. Nem vagyok féltékeny. Hogy rohadna meg.

Én Moszkvával közelebbi kapcsolatba kétszer kerültem, először tízévesen, amikor megnéztem a Vörös zsarut Arnold Schwarzeneggerrel és James Belushival. Emlékeztek, amikor Ivan Danko megmarkolja az izzó követ a moszkvai szaunában, aztán pofán vágja a főgórét, aki emiatt kiesik a hóra? Epic.

A második eset, hogy Moszkvával kapcsolatba kerültem, az egyik nyaralás alkalmával történt a haverokkal, amikor találtunk egy büfét, és betértünk venni ezt-azt. A büfében egy tanácstalan arcú, nagydarab ember állt a pult mögött, mögötte, mellette üresség. Kértünk sört, rázta a fejét, cigit, arra is. Már mentünk volna ki, de nem hagyott minket békén a dolog: mit árulnak itt. Megkérdeztük, mije van egyáltalán. Erre ezt válaszolta: Mószkvá. Mószkvá. Nem beszélt magyarul.

Végül kiment a kocsijába a moszkvai alak, aki dunaparti büfét vezet, és megkínált minket a saját ellátmányából. Zseniális kiszolgálás.

Szóval Sashlee7 zsebében a kis ribanc még közelebb kapcsolatba került ezzel a varázslatos világgal, ahol nem fáj semmi, a férfiak télen is férfiak, és néha Magyarországra jönnek üres kézzel büfézni.



Jövő héten jöhetnek az új MacBook Prók

Lejárt az Apple Pro kategóriás laptopjainak átlagos életciklusa, 240 napja frissítették utoljára a családot. A 9to5Mac úgy tudja, hogy az Apple már készletezi az új laptopokat, a mostani modellek pedig lassan kezdenek kiürülni az Apple Store-ok raktáraiból. Azt is tudni vélik, hogy az új modellek ugyanolyan dizájnnal érkeznek, mint a mostaniak, sőt ugyanazzal az árral. Erre mondjuk én is rá mertem volna tenni a megtakarított vagyonom felét, vagy akár az egészet. Mondjuk azt bármire rá merném tenni.

Nem várható eget rengető update, valamivel gyorsabb processzorok és a Bluetooth 4.0 várható, ez utóbbit már a MacBook Air és az iPhone 4S is használja, ideje a nagytesót is felkészíteni.

Állítólag egy AirPort Express upgrade is jön, új wireless chippel, szintén az eddigi árral és dizájnnal. Hét közepe felé akár meg is érkezhetnek az új termékek.



Olcsóbb lett az iPhone 4 a Vodafone-nál is

A Vodafone is megkezdi az iPhone 4S árusítását 28-án, de egyelőre még nem találtak ki árakat a készülékekhez. Ellenben kitalálták, mennyiért adják majd a korábbi modelleket:



Közösséget alakít az iPhone fényképezőgépe

Most egy olyan fotóst mutatok be nektek, akinek szenvedélyévé vált az iPhone-os fotózás. BetterZent az iphoneart.com közösség 2011.05.11-én a nap művésze címmel jutalmazta addigi munkájáért, augusztusban 30 kép között az ővét is beválogatták a chicagói AppleStore-ban rendezett kiállításra és "fotós konferenciára". Azóta saját közösségi oldalt hozott létre, amire leginkább iPhone-képeket töltenek fel, és könyvet is publikált az iPhone-os fotózásról.

Hogy jött nálad az iPhone-os fotózás? Mivel fényképeztél előtte?

Van egy Nikon D90 DSLR vázam, hozzá 4 különböző komoly tubussal amit imádok használni. De amikor megkaptam 2010 decemberében a 4-es iPhone-t, akkor valami megváltozott. Eleinte kicsit meg is rémített, de aztán nem tudtam és akartam küzdeni ellene, egyszerűen az iPhone 4 lett a mindennapi fotós társam. Mindenre elkezdtem használni, és annyit fényképeztem vele, mint azelőtt soha mással. Ahogy pedig elkezdtem megismerni a jobbnál jobb képfeldolgozó appokat, úgy mélyült el a kapcsolatom egyre inkább a készülékkel. Egyszerűen elképesztő. Szegény D90 a háttérbe szorult és "csak" cél feladatokra kerül elő időnként.A telefon mindig velem van, amint van 5-10 percem, máris elkezdek gyúrni egy-két képet, és kihozom belőlük azt, amit éppen a hangulatom és a téma inspirál. Nem kell asztali gép, nem kell Photoshop, amiket persze nagyon szeretek, de nagyságrendekkel időigényesebb. Ez egyszerűen szórakozás.

Egyből a négyessel kezdted?

Nem, az első iPhone-om egy használt 3GS modell volt, amit nagy kíváncsisággal kezdtem el használni a korábbi Nokia Symbian, majd egy kis Android kitérő után. Eleinte semmilyen komolyabb elszántság nem volt bennem a telefonnal fotózást illetően, de egy véletlen - amiben nem hiszek - úgy hozta, mégis elkezdtem. Gyerekkorom óta nem találkoztam imádkozó sáskával, kiváltképpen nem a kertünkben, így amikor megpillantottam a kerítésen ülve, azonnal vettem elő az első fotózásra képes eszközt, ami a kezembe került - ez pedig a 3GS volt történetesen. Elkezdtem vele befogni élesre a szépséget, és akkor esett le a tantusz, hogy hoppá itt bizony nem végtelen, hanem szelektív a fókuszpont. Na innentől elvesztem, mivel annyira megörültem a lehetőségnek, ami egy kis kézi eszközben is immáron adott volt. Mindenre lőttem, ami mozgott, de ami nem, arra is. Elkezdtem egyre több programot kipróbálni, hogy milyen különbségeket mutatnak, mivel miért jó esetleg fotózni a gyári fotó helyett és mivel jó feldolgozni a képet utána.

Mennyire nyúlsz bele a képekbe?

Eleinte csak minimálisan nyúltam bele a képekbe, mivel nem ismertem még a lehetőségeket. Elkezdtem ilyen témakörben keresgélni a neten, hogy lássam, ki milyen szinten űzi ezt a sportot, és így inspirációt és tapasztalatot szerezzek. Rengeteg szépséget és jó ötletet láttam amikre nem is gondoltam volna, hogy ki lehet hozni valahogy a készülékből és eközben fotóztam folyamatosan amikor csak volt egy pici lehetőség is. Fotózás, szerkesztés, próbálkozások.

Hogyan csöppentél bele az iPhone-os fotós közösségbe?

Rátaláltam az "IPA - IphoneArt" oldalra. Itt nagy fordulat következett, ugyanis az itt látott remekművek egy egészen más megvilágításba helyezték az addig megszerzett tudást. Beneveztem én is a közösségbe, bár láttam, nem állok még készen a dologra, de "mit veszíthetek" alapon, kipróbálom magam felkiáltással elkezdtem feltölteni a képeimet. Eközben természetesen folyamatosan szörföltem az IPA alkotók galériáiban és ellestem ki milyen programokat használ egy adott képhez, milyen tanácsokat adnak egymásnak. Ez egy nagyon nagyon konstruktív, nem maguktól elszállt alkotókból álló közösség, akik azonnal befogadnak, és biztatnak minden újoncot. Ez nagyon nagy erőt adott és fellélegeztem, nem kell trollokkal harcolni majd. Innentől kezdett el igazán kialakulni a saját látásmódom az alkotásban, és kezdtem egyre bátrabban alkalmazni az utómunkában akár 3-4 appot is a végeredményhez, amit előtte nem is gondoltam volna, hogy miként lehet és érdemes. Egy hónap telt el a regisztrációtól számítva mikor májusban jött az email: engem választottak a nap művészének az addig publikált alkotásaim alapján. Nagyon boldog voltam. Komoly érzés volt nagyon, hogy egy számomra példaértékű és inspiráló közösség ilyen elismeréssel jutalmazzon. Na innen már nem volt megállás, hiszen sorban jöttek a gratulációk és a rengeteg komment a képekhez, hiszen a site fő oldaláról sokaknak felkeltette a figyelmét. Befogadtak, elismertek és az újonnan jövők már gyakorlatilag a régi tagokkal azonos szintű alkotóként kezeltek, kezelnek ha véleményezek egy-egy képet. Az IPA tagok nagy része természetesen a Flickr közösségben is jelen van és bemutatja műveit, így itt is kialakult az a zóna amiben megfordulok. A Flickr-en belül sok iPhoneography group jött létre, melyek közül természetesen itt is megvannak a meghatározó, legnagyobb tag létszámmal rendelkezők. Amikor feltöltöm egy képemet a telefonról (FlickIt app) akkor a kliens egyből ezekbe a csoportokba is publikálja a képet.

Használsz kiegészítőket a telefonhoz?

Tovább olvasom


Bréking: Itt vannak a magyar iPhone 4S árak

Igaz, egyelőre csak a T-Mobile árai láthatóak, náluk már előrendelhető az iPhone 4S.

Azt láthatjuk, hogy az iPhone 4S-t nagyjából a tavalyi iPhone 4-árakon árulják, a legolcsóbb díjcsomagok esetében kicsit drágábban, a középső és felső csomagoknál viszont alacsonyabb árakkal.

iphone 4s árak összehasonlítás(1).png

Olcsóbb lett az iPhone 4 is, a legutóbbi áresésre még egyet ráfejeltek. A táblázatban tehát az első oszlopban látjátok a tavalyi, bevezetéskori iPhone 4 árat, utána a most érvényeset, majd az iPhone 4S árakat. Ikon 400 két éve hűség esetében két árat tüntet fel a webshop, én az alacsonyabbat vettem. Az is tűnt logikusnak.

A táblázat nem tartalmazza a 8 gigás iPhone 4 árakat, ezek természetesen kedvezőbben, mint a 16 gigás esetében, ezeket itt találjátok. A 64 gigás iPhone 4S árai itt vannak. Ezek a legmagasabbak, egy éves hűséggel a legkisebb csomaggal, ikon 200-zal 199.990 forint a telefon.

Dominóban az iPhone 4S 16,32 és 64 gigabájtos modellje 184.00, 219.990, 249.990 forintba kerül.

Listaáron 189.700, 223.300, 257.600 forint az iPhone 4S, tárhelytől függően.

Az iPhone 3GS-t továbbra is árulják, sok esetben - például egy középső ikon csomaggal két év hűség esetén - 0 forintért elvihető.

Az iPhone 4S 16, az iPhone 4S 32, az iPhone 4 16 és az iPhone 4 32-t pedig a megadott linkeken.

update: az Apple magyar honlapján is meg lehet rendelni az iPhone 4S-t, a 16 gigás modell 270 forinttal drágább itt a T árához képest, viszont a 32-es és 64-es modellek valamivel olcsóbbak.

iph4 appl.png




süti beállítások módosítása