almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Füstölgő Etna

Scassau a muntagna - ezt jegyezze meg mindenki, aki Szicíliában jár, ezzel a felkiáltással jelzik ugyanis errefelé az emberek, hogy a vulkán kitört, és menekülés van. Ide látogatott Utazónk is Zsolt zsebében.

Az Etna egyébként pusztító vulkán hírében áll, a legendák szerint több mint 35 ezer ember életét követelte eddig, a modern kutatások azonban inkább néhány tízre becslik az áldozatok valós számát. A leghíresebb kitörése 1669-ben volt, állítólag 20 ezren haltak meg, és bár tényleg 15 falut pusztított el a kiömlő forróság, valójában a láva nagyon lassan haladt, a kitöréstől számítva egy hónap alatt érte el a házakat. 20 ezren csak akkor halhattak meg, ha nagyon-nagyon szerettek volna.

Inkább turistákat szeretett megsütni a tűzhányó, 1843-ban 59 olyan emberrel végzett, akik a lávafolyamot akarták közelebbről megnézni.

Érdekes történet fűződik még a helyhez, Empedoklész agrigentói filozófus halt meg itt állítólag, önszántából ugrott bele a forró kráterbe Kr.e. 423-ban. Az egyik elmélet szerint annyira busongott az életén és azon, hogy nem sikerült megfejtenie a hegy titkait, hogy megöngyilkolta magát, a másik elmélet szerint azt szerette volna eljátszani, hogy az istenek magukhoz vették, és a teste felemelkedett. Az egyik cipőjét azonban később megtalálták, és hát elég valószínűtlen, hogy valaki az istenek birodalmában csak a fél lábán hordjon cipőt. Legalábbis elég hülyén nézne ki.



Nem ébreszt az iPhone 2011-ben

Többen jeleztétek a blogon, és a világ minden részéről özönlöttek a twittek, hogy az iPhone elfelejtette őket felébreszteni 2011. január elsején, újév napján. A telefon elfogadja az ébresztési beállítást, de sztoikusan csendben marad az ébresztés pillanatában, semmi jelét nem adja annak, hogy bárkit is zavarni akarna ilyenkor.

Több lehetőségünk van, vagy visszaállítjuk a dátumot 2010-re, vagy beállítjuk a minden napra ismétlődő csengést (ekkor január elsején, másodikán is ébreszt a telefon), esetleg előredátumozunk január 3-ra, vagy későbbre. Jól hallottátok, a bug magától megszűnik majd hétfőn, vagyis január 3-án.

Mindenesetre holnap se bízzunk az ébresztőben, először hétfőn ad ki hangot a tapintatos iPhone.

update: A probléma legegyszerűbb megoldása, ismétlés beállításával, így csörög január 1-jén is:




süti beállítások módosítása