Az Appleblogon minden évben megemlékezünk az előző 12 hónapról, hol az AAPL részvény görbéje mentén értékeltük az óesztendőt, hol a posztokból válogattuk ki a legfontosabbakat. Idén összeszedjük, nekünk mik voltak a kedvenceink, a világ okulására, és hogy másnaposan is legyen mit olvasni.

Kedvenc termék

A legnehezebb kérdés. Idén az iPad, az iPhone 4 és a MacBook Air is esélyes erre a díjra, és tényleg mindegyiküknek ellenállhatatlan érvei vannak. Az iPhone 4 a kijelzőjével, az egyre jobb 3D-s játékokat futtatni képes hardverével, az iPad a piacot megreformáló újszerűségével és kényelmével, a MacBook Air a teljesítmény/hordozhatóság arány maximálásával. A termékeket szubjektíven úgy lehet megítélni, hogy mennyi pluszt hoztak az életünkbe, illetve mennyi terhet vettek le a vállunkról, ez alapján én idén a MacBook Airt választom kedvenc terméknek.

Kedvenc elemzői megnyilvánulás

Óriási szenzációnak számított, hogy Mark Zuckerberg és Steve Jobs leültek egymással beszélgetni, tették ezt minden bizonnyal azért, mert az Apple is elkezdett kialakítani egy közösségi hálózatot a Pinggel. Steve Jobs egy alkalommal kijelentette, hogy nem tudott megállapodni a Facebookkal, mert teljesíthetetlen feltételekkel álltak elő.

Mindez a Saxo Bank elemzői szerint arra engedett következtetni, hogy az Apple inkább felvásárolja a Facebookot.

Képzeljük el a következőt. Jobs megszáll egy hotelben, és megtetszik neki a szobalány, aki azonban nem viszonozza a közeledését. Erre Jobs lemegy a recepcióra, megvásárolja a szállodát, majd odalép a szobalány elé: most már az enyém vagy, ezt teszek veled, amit akarok. Makes sense.

Kedvenc pletyka

A legnagyobb melléfogás idén az érintésérzékeny iMac híre volt, amit persze mi kellő iróniával tálaltunk. Már azt is kitalálták a pletykaforrások, hogy ki gyártja majd a paneleket, aztán az egyik keynote-on elhangzott, hogy a hír nem igaz. Annyi igen, hogy folyamatosan kísérleteznek a legjobb felhasználói élmény elérésére, de a vízszintesen tartott kéz egy 22 colos monitor előtt minden, csak nem az.

Kedvenc Steve Jobs-levél

Steve Jobs különös és vagány módját találta meg a vállalati kommunikációnak, nyilvánosságra hozatta email-címét, és az oda beérkező levelek közül válaszol néhányra, annak a biztos tudatában, hogy a válasza nagyobb nyilvánosságot kap, mint tíz sajtóanyag. Általában egyszavas válaszokat közöl, de szeptemberben hosszabb vitát folytatott egy egyetemi hallgatóval, aki a szakdolgozatához kért segítséget a vezértől. A hangsúly Jobs utolsó levelén van, ami így hangzott: Please leave us alone. Mások ilyenkor inkább nem válaszolnak többé, de ez sem rossz.

Kedvenc befektetés

Naná, hogy az Apple-részvény, ami 2010 januárjában 206 dolláron nyitott, december végén pedig 322 dolláron zárt. Két éve pedig még 88 dollárral kezdte az évet. Akkor még nem sok elemző ajánlotta a papírt a befektetőknek.

Kedvenc iPhone-os játék

Egyértelműen a Parrot AR.Drone kvadrikopter, amit iPhone-nal lehet irányítani a wifi-antennán keresztül. Sajnos az akksijai még nem bírják túl sokáig, és könnyen törik a kicsike, de valakinek belefér, hogy többször is kiadja a 300 dollárt a digitális sárkányrepülőért.

Kedvenc update

A Rage kapcsán szólaltam fel korábban, hogy mi a francért nem lehet támogatni a girót, ha már ott van a készülékben, és miért kell béna döntögetéssel célozni. Imáim meghallgattattak, a játék kapott giroszkópos irányítást, én pedig rögtön a szoba közepén kezdtem forgolódni a zombikat keresve.

Kedvenc poén

A legtöbbet - néhány kommentelőnk műalkotása után természetesen - ezen a videón nevettünk idén: