Tegnap a jövő asztali Macintoshainak processzorairól kerültek napvilágra információk, ma meg a laptopokkal kapcsolatban lettünk okosabbak. Az Intel ugyanis megkezdte a jövőre érkező Ivy Bridge-processzorokkal kapcsolatos szivárogtatást, egyre több információ áll a rendelkezésünkre.

Első körben összesen nyolc mobilprocesszort jelentettek be, mindegyikben Intel HD 4000-es grafikus gyorsító van, ami közel kétszeres sebességre lesz képes a jelenlegi generációhoz képest. Azokban a MacBookokban tehát, amikben csak processzorba integrált grafikus gyorsító dolgozik (az Airek, és a 13-as Prók ilyenek), komoly gyorsulásra lehet számítani.

Természetesen nő a processzor teljesítménye is. Első körben sajnos nem mutatnak be 35 watt fogyasztású, tehát 13-as Próba szerelhető négymagos csipet, ebben a laptopban tehát csak néhány plusz megahertzet, meg erősebb grafikus gyorsítót kapunk - egyelőre. Az Intel ugyanis azt ígérte, hogy az Ivy Bridge-ből lesz 35 wattot fogyasztó négymagos is, az viszont most már biztosnak tűnik, hogy nem jövő májusban.

A 15-ös és 17-es Próknál várhatóan új csúcsmodell jelenik meg, áprilistól 2,5 gigahertz helyett 2,7 gigahertz lehet az elérhető maximum, Turbóval meg 3,6 helyett 3,7 gigahertz: nem nagy előrelépés ez, de a tesztekben bizonyára kimutatható lesz.

Az Airek a 13-as Prókhoz hasonlóan májusban kaphatnak új csipet, méghozzá kétfélét: az elérhető maximális órajel 1,8 gigahertzről 2 gigahertzre ugrik, Turbóval meg 2,9 gigahertz helyett 3,2 gigahertzen tud majd hasítani az apró laptop.

Az új csipeket elnézve aki brutális teljesítménynövekedésre várva hagyná ki a vásárlást, az jobban teszi, ha most megveszi magának az álomgépét, aki viszont még bizonytalan, annak érdemes lesz várnia jövő tavaszig, nyár elejéig a friss laptopokra.