A Canalys piackutató cég tette közzé hétfőn, mit gondolnak ők az Apple növekedéséről: szerintük a cupertinóiak még 2012 elő félévében a világ legnagyobb számítógépgyártói lehetnek, amennyiben az iPadet számítógépnek vesszük (az elemzés egészen pontosan PC-marketről beszél). Az ortodox szemlélet szerint ugyanis a tablet nem számít bele ebbe a kategóriába, a liberális szemlélet pedig azt mondja, amerre a piac mozdul, arra tágulnak a határok, minden értelemben.

Az Apple a Mac és iPad eladásokkal már most is a második helyen van az elemzők szerint a harmadik negyedév adatai alapján, most már csak a HP-t kell lenyomnia.

Tim Coulling elemző szerint az Apple négy negyedév alatt mászott fel a 9-ről a 15 százalákos részesedésre a világpiacon, miközben jelenleg nyomás alatt tartja a Fire és a Nook, leginkább az árazásuk miatt. Lehetéséges, hogy az iPad 3-ig várniuk kell az első helyezésig a tabletekkel kiegészített számítógépek eladásait összesítő ranglistán.

Ami a hagyományos értelemben vett számítógéppiacot illeti, az Apple nemrég átlépett egy varázsszámot a Needham & Co. számításai szerint: a Macek eladásai adták a világszerte eladott számítógépek több mit 5 százalékát, ami ahhoz képest, hogy 2007-ben még csak a hármat lépték át (és hogy csak prémium szegmensben gyártanak), szép teljesítmény. Még kiemelkedőbb, hogy világviszonylatban a számítógéppiac növekedésének 20 százalékát adták a Macek, húzták magukkal az iparágat.

A grafikonon lehet látni az előző negyedév hatalmas ugrását, amit a halo effektusnak tulajdonítanak, vagyis az iPhone- és iPad-eladások magukkal húzták a Mac iparágat is. Inkább Macet választ, aki szereti az iPadjét.