Pár hónapja már volt arról szó, hogy bármelyik pillanatban frissülhetnek a Mac Prók, bár én már akkor mondtam, hogy erre semmi esély: egyszerűen nem volt olyan új processzor a piacon, amit érdemes lett volna berakni a mostaniak helyére. Most viszont változott a helyzet: kiszivárgott, hogy milyen csipeket dob piacra az Intel a jövő év elején, és ebből az információból már lehet következtetni az új Mac Prók felépítésére. A Macrumors el is végezte helyettünk a munkát, ennek köszönhető ez a remek táblázat:

Ahogy az látható, a többprocesszoros rendszereknél komoly átrendeződés várható. A jelenleg egymillió forintba kerülő nyolcmagos Prót egy 12 magos szörnyeteg válthatja, és mivel az új csip nem kerül többe, mint a régi, várhatóan nem lesz áremelkedés sem.

Ugyanez igaz a második gépre: a jelenlegi 12 magos rendszer helyébe úgy lép egy 16 magos, hogy az ár várhatóan nem, vagy nem sokat nő, ugyanúgy 1,4 millióba kerül majd a rendszer, mint eddig. A csúcskategóriában szintén 16 mag lesz, de már 2,4 vagy 2,6 gigahertzen.

Az egyprocesszoros Mac Pro jelenleg 4 maggal kerül 729 ezer forintba, az ár várhatóan továbbra sem változik, de az órajel 2,8-ról 3,6 gigahertzre nő.

Akinek ilyesmire van szüksége, kezdjen el spórolni, mert jövő tavaszig befutnak a gépek.