Az iPhone-on tök jól működött a Facebook alkalmazása, a tabletre viszont valamiért nem írtak spéci szoftvert: a hivatalos álláspont szerint iPadről használjuk a webes felületet. Viszont ez nem volt se gyors, se kényelmes, anyáztuk is sokat a Facebookot, sőt, én például teljesen értetlenül álltam az eset előtt. Mégis miért nincs még app?

Aztán ma reggel, se szó, se beszéd, felkerült a Store-ba az alkalmazás, gyorsan le is töltöttem. Érdekesség, hogy nincs külön program, elvileg ugyanazt használjuk iPhone-on és iPaden, csak a megjelenés lesz egészen más. Mert a tabletes verzió nem egy átméretezett mobilalkalmazás, hanem egy tökéletesen újraértelmezett app.

Jobb oldalt van egy navigációs sáv, ami remekül foglalja össze a facebookos ügyeinket: a csoportokat, a leveleket, eseményeket, mindazt, ami az asztali verzióban a felső menüpontokban van elszórva. Középen a News Feed van, míg jobboldalt alapértelmezve a Chat, máskülönben az állapotjelentésekre érkezett kommentek.

A navigáció egyébként elképesztően gördülékeny, élvezhető, látszik, hogy sokat gondolkoztak a programon. A képek közt ugyanúgy tudunk lapozni, mint az iPaden tárolt képek közt, ráadásul ezek a teljes képernyőt betöltik. És van lehetőség nagyfelbontású videók lejátszására is.

Aki egyszer belép az alkalmazásba, annak a felhasználóneve fotóval megjelenik az app elindítása után. Nekünk csak rá kell böknünk a sajátunkra, beütni a jelszót, és már bent is vagyunk a programban.

Jól sikerült, hiánypótló programról van szó.