Az iPhone 4 fotós képességeit nem kell bemutatnom, mobilokhoz képest jó minőségű képeket lehet vele készíteni, a rá fejlesztett appokkal, amik különféle szűrőket, effekteket pakolnak rá a kész képre, a fotósok körében is elerjedt lett a használata. Nemrég Gárdi Balázs fotóriporter nyilatkozott a témában, én pedig épp interjút készítek egy másik magyar fotóssal, aki az iPhone 4 lencséje mögé szerveződött fotós mozgalmakról beszél majd nekünk. Nemsokára ezt is olvashatjátok.

Szóval ebbe az egyébként is mozgalmas közösségbe dobták be tegnap az iPhone 4S-et az iOS 5-tel fűszerezve, amik fejlesztésénél láthatóan nagy hangsúlyt kapott a fotózás.

Először is lássuk a hardvert, mert mégis az kapcsolódik szorosan az új készülékhez. 8 megapixeles kamera került a telefonba, de mint ahogy nagyon bölcsen a bemutatkozó videóban Bob Mansfield, a hardveres csoport vezetője elmondta, nem csak a pixelek mennyisége számít, az optikán is fejleszteni kell, ha jobb képeket akarunk készíteni. Mint a keynote-on kiderült, megnövelték a rekesz méretét, ezáltal több fény jut az érzékelőkhöz, plusz betettek egy ötödik lencsét, ezáltal élesebb képet kapunk.

Fontos változtatás az is, hogy az A5-ös processzorban egy jobb minőségű képfeldolgozó processzort tettek, ami a leírás szerint a DSLR kamerák szintjét éri el. Így minimális az expozíciós késleltetés, vagyis a gomb lenyomása és a kép elkészülte közötti idő elméletileg nulla (maradjunk annyiban, hogy kisebb). Összességében az iOS 5 és az új kamera összedolgozásával jobb fehéregyensúly, valósághűbb színek, dinamikusabb fotók érhetőek el.

Példafotók az Apple honlapjáról, zoomolva:

A videófelvételek ezentúl 1080p-ben mehetnek, 30 fps-sel. De ami még ennél is fontosabb: a giroszkóp és a szoftver segítségével stabilizálhatjuk a felvételeket, aminek nagyon örültem. Én pont ennek a hiánya miatt nem nagyon használtam videófelvételre a készüléket: hiába készít a fájlok méretéhez képest jó minőségű felvételeket, mellé szuper minőségű hanggal a telefon, rázkódik a felvétel egy kis mozgástól is. Hát ezt most megoldották.

Van még arcfelismerés is, vagyis automatikusan az arcokra tud fókuszálni a készülék. Persze továbbra is opció a tap to focus, vagyis ahová bökök, az a részlet lesz éles.

Vannak még fontos apróságok, amik segítik az iOS 5-tel a fényképezést. Például az, hogy a lock screenről is elérhető lesz a kamera egyetlen gombnyomással, hogy amikor gyorsnak kell lenni, partner legyen az iPhone. És az is nagyon hasznos, hogy fizikai gombbal, a hangerő +-szal is exponálhatunk, nem kell a kijelzőre bökni, ezáltal egy esetleges bemozdulást meg telefonleejtést kockáztatni.

Hát az tuti, hogy erre a rendszerre még inkább érdemes lesz fejleszteni az appokat, amikre ha nem sajnálunk pár eurót, durva dolgokat érhetünk majd el.