Az Intel korábban elárulta, hogy jövőre tervezik piacra dobni az optikai Thunderbolt-kábeleket, amik akár több tíz méteres hosszúságúak is lehetnek. A mostani Thunderbolt-kábelek ugyanis legfeljebb három méteres hosszban készíthetőek, és 10 Gbps-os sebességet lehet velük elméletben elérni.

Viszont jó hír, hogy a 2012-es technológiához nem kell külön felkészíteni a Maceket, az most is kapható, Thunderbolttal szerelt gépek probléma nélkül kommunikálnak majd az új kábelen.

Az azonban nem derült ki egyértelműen az Intel szóvivőjének, Dave Salvatornak a szavaiból, hogy a 2012-ben érkező optikai kábeleket pontosan milyen sebességű adatátvitelre tervezik, gyorsabb lesz-e egyáltalán, vagy hogy a mostani Macek elérhetnek-e sebességnövekedést az optikai megoldással. Annyit tudni, hogy amikor az Intel bejelentette a Light Peak technológiát, optikai kábeleken akár 100 Gbps-ot ígért, amit "a következő évtizedben" érhetnek el.

Ez viszont nem valószínű, hogy jövőre jön el. Salvator elmondta, jelenleg is kísérleteznek egy olyan megoldással, ami a mostani sebesség ötszörösére növelné az adatátvitel sebességét. Ezt 2015-ben tervezik piacra dobni.