A Dow Jones ipari átlagot az 1800-as évek végén hozta létre egy Dow és egy Jones nevű fickó, és a mai napig ez az egyik legjobb mutatója a Wall Street-i tőzsde állapotának. A kosárban lévő harminc cég listája folyamatosan változik, a Dow Jone mögött álló szakemberek meg rendületlenül változtatnak a súlyozáson, hogy az tényleg jó indikátora legyen a részvénypiacnak. Érdekesség, hogy a listát nem piaci kapitalizáció, hanem részvényár alapján állítják össze, így hiába az Apple a világ legértékesebb cége, a 413 dolláros papírok képtelenek betörni a Dow Jones-ba.

Szakértők szerint jobb is így.

Kiszámolták ugyanis, hogy ha az Apple is bekerülne, akkor ennek az egy vállalatnak a részvényei adnák a listában szereplő harminc cég együttes értékének 22 százalékát. Bár a Dow Jones szakértői ügyesen súlyoznak, egy ekkora szikla az állóvízben komoly megrázkódtatást, kiszámíthatatlanságot okozhatna.

Érdekesség egyébként, hogy a sokáig a világ legértékesebb cégének minősülő Exxon sincs a listában. Sőt, az 1884-es alapításkor a Dow Jones-ban szereplő, zömében vasútipari vállalatok is eltűntek, csak a General Electric van már meg az eredeti csapatból.

Meg az is egy jópofa infó, hogy mióta Steve Jobs visszatért az Apple-hez, a vállalat értéke 91-szeresére nőtt.