Még csak tegnap mondott le Jobs, de a net máris tele van a reakciókkal, véleményekkel, jóslatokkal. A tegnapot a kialakult helyzet értékelésének szenteltük, megírtuk az alaphírt, közöltünk egy Appleblognak írt elemzői véleményt, átnéztük, milyen fontos gépeket, kütyüket köszönhetünk Jobsnak, végül azt, hogy mennyiben hasonlít rá az utód, Tim Cook.

Most vegyük át a reakciókat. Abban majdnem mindenki egyetért, hogy a következő néhány évben nem fog változni a cég. A híres blogger, John Gruber például a következőket írta:

Jobs legnagyobb teremtménye nem valamelyik Apple-termék, hanem maga az Apple

A blogger szerint a vállalat önjáró, és egyetért vele Steve Wozniak is, akivel Jobs együtt alapította annak idején a céget.

Ne felejtsék el, hogy rengeteg tehetséges ember vette körül, és ők továbbra is a cégnél maradnak. Nem hinném, hogy a vállalati kultúra megváltozna Jobs távozása miatt, sokáig még biztos nem. Az Apple felkészült. Jobsra meg még legalább száz évig úgy fognak emlékezni, mint korunk legjobb üzleti vezetőjére, aki egyébként bizonyára továbbra is nyomon követi a vállalatot.

Persze Tim Cook is lelkes, aki kollégáinak írt levelében azt írta, hogy élete legjobb döntése volt, amikor az Apple-höz csatlakozott, és hogy Steve-vel együtt bízik a vállalat fényes jövőjében. Elődjét csodálatos vezetőnek és mentorának nevezte, akire továbbra is támaszkodik majd a vállalat. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy megőrzi a cég Jobs által kijelölt alapértékeit. Ahogy írja:

Jobs olyan vállalati kultúrát teremtett, aminek nincs párja a világon, és mi hűek maradunk ehhez, hiszen az Apple már a génjeinkben van.

A remekül értesül Walt Mossberg, aki nemcsak a WSJ újságírója, de Jobs egyik bizalmasa is, meg egyenesen derűlátó:

"Egy extrém módon jól értesült forrásom az Apple-nél azt állította, hogy Steve szerepe nem változik a cégnél, továbbra is részt vesz a fontosabb fejlesztésekben illetve a stratégia kialakításában. Aktív elnök marad, míg Tim Cook a napi feladatok levezénylésével foglalkozik majd."