Szűcs Lajos, a QUAESTOR szakértője a kérésünkre egy exkluzív elemzést készített az Appleblog olvasóinak arról, hogy mire lehet számítani a következő néhány évben, illetve hogy a piacnak milyen félelmei vannak a lemondással kapcsolatban.

 Sokkolni fogja-e a piacokat Steve Jobs lemondása? Véleményünk szerint a piaci reakciók hasonlítani fog januári időszakhoz, amikor bejelentették, hogy Steve Jobs betegszabadságot vesz ki. Akkor az árfolyam 6,5 százalékot esett. Jelenleg a Frankfurti Tőzsdén (mert ott is lehet kereskedni a cég papírjaival) 4,4 százalékos csökkenést mutat, miután 6,2 százalékos eséssel nyitott.

 

Tim Cook, aki 10 éve erősíti az Apple-t, Jobs hasnyálmirigyrákja óta folyamatosan készült a feladatra, ráadásul a cég stratégáját ismerve már két-három évre előre akkurátusan megterveztek mindent. Az új vezetőnek addig van ideje, hogy nyilvános fellépéséivel is meggyőzze a befektetőket alkalmasságáról.

 

Persze azt is mérlegelni fogják a tőzsdék, hogy Jobs nélkül milyen termékcsaládok, üzleti területek, vagy piacok vesznek el egész egyszerűen azért, mert a vezér nem lesz ott, hogy megálmodja, valóra váltsa őket. Jelenleg tehát komoly kérdés, hogy az új vezető fenn tudja-e tartani az Apple piacvezető innovativitását néhány év múlva is, amikor kifut a jelenlegi termékkör.

 

Egyébként a hír bejelentése után Tim Cook-ot megfelelő utódnak, jó vezetőnek tartják a világ nagy befektetési bankjai, akik alaposan ismerik az Apple-t. A Deutsche Bank, a UBS, a Barclays, és a JP Morgan egyelőre még mindig fenntartják az 500-525 USD-s célárukat.

 

Azt ne felejtsük el, hogy Steve egyelőre nem halt meg és továbbra is az Apple alkalmazottja.


Ő lett az igazgatótanács elnöke.

 

Az Apple záró ára 08.24-én a NASDAQ-on 376,18 USD +0,68% volt. Jelenleg a NASDAQ előkereskedésbe 358,49 USD -4,7% az árfolyam.

 

Ez tehát nem az Apple vége, de bizonyosan egy fejezet vége az Apple-nél.