Előkerült egy 2010-es szabadalom, amiben az Apple egy alaposan felduzzasztott térképszolgáltatás alapjai rakja le. Ennek az a lényege, hogy a háttérinformációkat, a gps-t, az iránytűt valamit a kamerát is felhasználva a körülöttünk látható tájra dobálja a szoftver az információkat. Mi csak egy épületet látunk, de ha betöltjük a programot, az iPhone kameráján keresztül már felcímkézve látjuk, hogy az alsó szinten cipőbolt van, középen egy könyvelő, legfelül meg a titkárnő, aki esténként privát ügyfeleket fogad.

Az augmented reality-ről beszélünk tehát, ráadásul láttunk már hasonló koncepciót valamikor az iPhone 3GS bemutatásakor is, és azt se felejtsük el, hogy léteznek már részben erre a technológiára építő, méghozzá ingyenes programok, például a Layar. Ezzel együtt ha az Apple a rendszer integrált részévé teszi a szolgáltatást, esély lesz rá, hogy az például Magyarországon is elérhető lesz, nemcsak néhány amerikai nagyvárosban.

Az mindenesetre látszik, hogy a kaliforniai cég erősíteni akar térképfronton: az elmúlt években gőzerővel építették az adatbázisokat, felvásároltak néhány tematikus céget és pont a múlt héten került elő egy másik szabadalom, ami meg jelentősen egyszerűsíteni a térképes navigálást.

Az iOS 5-ben hivatalosan nem lesz ilyesmi, sőt, csak egy jelentéktelen változtatásra lehet számítani, de attól még hosszútávon biztos jön valami több a sima Google Mapsnél. Ami egyébként Budapesten engem rendszeresen szemből akar bevinni az egyirányú utcákba.