Már írtunk róla tesztet, amiből kiderült, hogy remekül sikerült a legújabb update: a processzorerősödés brutális, a grafikus gyorsító legalább nem lassult, és az üzemidő ugyan csökkent valamelyest, de legalább újra van billentyűzetvilágítás az Airben.

Egy rendes update pont így néz ki.

Nézem a nemzetközi véleményeket és azt látom, hogy a többség egyetért velem. Persze a MacWorldöt lehet elfogultsággal vádolni, de felesleges, mert hozzánk hasonlóan rendszerint ők is észreveszik a hibákat az Apple-termékekben, ötből négy pontnál többet meglehetősen ritkán is osztanak ki. Most viszont csont nélkül maximális pontszámot adtak az új Airnek, ami szerintük egyszerűen tökéletesen alkalmas arra, amire szánták.

Hasonló eredményre jutott a keményebb szívű Cnet is: tőlük már csak négy csillagot kapott a 11,6 colos laptop, főleg a magas ár és a bővíthetőség hiánya miatt, de siratták az sd-olvasót és a beépített 3G-t is: tegyük hozzá, utóbbit tök jogosan. Ugyanakkor ők is megemlítették, hogy a gyorsulás drámai, jók a régi-új funkciók, és hogy valószínűleg ez a leggyorsabb kis gép a piacon.

Nem a frissített, hanem az előző generációs Airről, de mégiscsak az Airről írt egy hosszabb posztot a Webisztán. Még régről ismerem Hírbehozót, és emlékszem, hogy annak idején milyen idegenkedve tekintett az Apple-platformra, de a legújabb posztjából kiderül, hogy az Air tökéletesen meggyőzte, lényegében jobban lelkesedik érte, mint én, pedig az ő dicséretéért elég alaposan meg kell dolgozni.

Ahogy írja:

Talán még sosem volt olyan laptopom, mely egyszerre volt ultrahordozható, pici, de megfelelően jó felbontású és erősségű ahhoz, hogy a mindennapi használatra tényleg alkalmas legyen.

Jól sikerült sorozatról van tehát szó, ami 2008-as születésekor csak egy értelmetlen divatcikknek tűnt, de a tavalyi átalakítás óta, a 11,6-os modell megjelenésével, az ssd-vel, az elképesztő akkukapacitással és mostantól az izmos processzorral meg a billentyűzetvilágítással kiforrott koncepcióvá vált, így megkezdte hódítóhadjáratát.

Az Apple ki is nyírta a belső konkurenciát, a MacBookot és láthatóan ráállt arra, hogy új irányba mozdítsa el a laptopépítést: kevesebb funkció, de drasztikusan lefaragott súly és megnövelt üzemidő a teljesítmény szinten tartása mellett. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján ez az elképzelés bejött, és könnyen lehet, hogy tényleg az Air lesz az Apple legnépszerűbb laptopja, ami értékesítési volumenben fölül fogja múlni a Prót.